Bas Jongerius toont avontuurlijke foto's in Landcruiser

Leeuwarden

Fotograaf Bas Jongerius uit Langweer staat met zijn expositie ‘Landcruiser Astronaut’ tot en met 28 oktober in winkelcentrum Zaailand. Bezoekers kunnen zijn reisfoto’s bekijken door de voorruit van een Toyota Landcruiser.

De terreinwagen werd deze week met veel kabaal het winkelcentrum in gereden. ,,Met deze auto ben ik langs verschillende buitenlandse projecten vervoerd om daar foto’s te maken. Ik werd dan vanaf het vliegveld opgepikt en ik moest dan meteen aan de slag. Vanuit mijn zitplaats heb ik foto’s gemaakt en deze zijn te bekijken tijdens de tentoonstelling”, vertelt Jongerius.

De Friese fotograaf heeft diverse avonturen meegemaakt tijdens zijn reizen door onder meer Kenia, Laos, Vietnam, Mali, Borneo, Albanië en Swaziland. ,,In Borneo hadden we te maken met ruig weer en een dronken man bestuurde de Landcruiser. Ik dacht echt dat mijn laatste uur had geslagen. Hij reed als een gek: we gingen met 110 kilometer per uur door de jungle heen. Ook heb ik een reportage over stroperij gemaakt. Op een markt kon je namelijk diverse lichaamsdelen van dieren kopen. Dat is natuurlijk hartstikke illegaal. Ik wilde dat op beeld hebben met alle gevolgen van dien. Iemand had mij door en kwam met een groot mes, dat onder de toonbank lag, achter mij aan.” Dat soort verhalen en meer van zijn avonturen zijn te zien vanuit de Landcruiser. 

Vrijheid
Tijdens zijn werk is Jongerius opzoek naar vrijheid. ,,Ik wil altijd mijn eigen ding kunnen doen. Dat vind ik het belangrijkste tijdens mijn werk. Zolang ik zelf mijn pad kan uitstippelen vind ik het te gek om te doen. Ik wil dan graag verder kijken dan de werkelijkheid en daar mijn creativiteit zoeken.”

Jongerius is vanaf april al bezig met de voorbereiding van de expositie en vindt het mooi om te zien dat nu alles samenkomt. Deze week is de hele constructie gemaakt zodat de beamer op het projectfolie op de voorruit schijnt. Tevreden kijkt hij naar het resultaat. ,,De voorwaarde om mee te doen was dat ik een Landcruiser naar binnen kon rijden. Dat dat uiteindelijk kon maakt de cirkel voor mij rond. En nu is het aan de mensen om te komen. Iedereen heeft wel eens de drang om te ontsnappen aan de werkelijkheid. Dat kan tijdens mijn expositie.” 

Bas Jongerius geeft zondag 7 oktober om 13.30 uur een lezing omtrent zijn Landcruiser expositie in winkelcentrum Zaailand. 


Auteur

Joshi Kuiper Redacteur