‘Sluiting AZC is spijtig’

BALK

‘Het is op zich spijtig dat een AZC waar we eerst zoveel moeite voor hebben gedaan, na 1,5 jaar al weer sluit. ‘

We hebben ons er eerst tot het uiterste ingespannen om het voor elkaar te krijgen, vervolgens was de opstartfase best moeilijk. Maar nu ging het goed, er zijn goede contacten, veel vrijwilligers, er is een bloeiende school en er is werkgelegenheid ontstaan. En dus is het dan spijtig dat het centrum weer moet sluiten. Wel begrijpelijk overigens, omdat er minder mensen geplaatst hoeven te worden,’ zegt burgemeester Fred Veenstra over het vroegtijdig sluiten van het asielzoekerscentrum.

Overvallen door het nieuws

Overigens werd de burgervader wel overvallen door het nieuws. ‘Ik hoorde het donderdagochtend ook pas. Het enige dat ik wist was dat het COA met de uitslag van een reorganisatieslag naar buiten zou komen. De kans dat Balk er bij zou zijn, was er wel. Maar in 2017 was ook al zo’n ronde geweest. Omdat het toen een nieuw centrum was dat goed te exploiteren was, ging de reorganisatie in dat jaar aan Balk voorbij. Maar het centrum is natuurlijk nog steeds relatief nieuw. ‘ Dat er in het noorden in vergelijking tot het westen veel AZC’s zitten is ook een feit stelt Veenstra. Daarom werd de kans op sluiting ook groter.

Waarschijnlijk september/oktober dicht

Wat er nu precies gaat gebeuren weet de burgemeester ook nog niet, zeker omdat het nieuws nog heel vers is. ‘Waarschijnlijk gaat het centrum in september/oktober dicht. Maar verder moeten we nu alles op een rijtje zetten. We hebben een contract met het COA voor 5 jaar, tot 2021. In dat contract staan ook vast ontbindingsbepalingen. Hoe we nu verder gaan met het COA, gaan we binnenkort bespreken. Zij willen zo snel mogelijk om tafel om tot soepele afspraken te komen.’

Procedure: er ligt een contract tot 2021

Omdat het AZC er nu in feite illegaal staat, moest de gemeente De Fryske Marren opnieuw een procedure gaan volgen. Daartegen konden mensen dan ook weer in bezwaar gaan. ‘Maar omdat het centrum toch dit jaar sluit, moeten we nu gaan kijken wat we met die procedure gaan doen. We moeten alles op een rijtje zetten en daarover dan een besluit nemen. Over een week of 5 of 6 weten we vast wel wat meer.’

Nieuwe plannen: units niet geschikt als huurwoning of recreatiewoning

Op Facebook circuleren al allerlei plannen oom van de units die op het AZC staan woonhuizen te maken of recreatiebungalows. ‘Kijk de grond is van de gemeente, de opstallen van het COA. En als er echt creatieve ideeën zijn voor het gebied, dan kunnen we daar eens goed naar kijken. Maar ik denk niet dat de woningen geschikt zijn als huurwoningen of als recreatiewoning. Het zijn ten slotte noodwoningen. En de meeste mensen willen zo niet wonen, laat staan recreëren. ‘