SCC ’t Haske zaterdagavond open door inzet jongeren

BALK

Binnenkort gaan naast de vrijdagavond ook op zaterdagavond de deuren van SCC ´t Haske in Balk open. Een groep van tien jongeren organiseert samen met JongFM een wekelijkse openstelling voor jeugd van twaalf tot zestien jaar. Een avond om te chillen met muziek, darten, airhockey en tafelvoetbal. Er is zelfs gelegenheid om games te spelen op de Xbox in ´t Haske.

Leuke dingen doen

De jongens waren op zoek naar een leuke invulling voor hun zaterdagavond. Hierbij zochten ze een plekje om gezellig samen te komen. Een moeder van een van de jongens bracht de jeugd in contact met JongFM. De jongerenwerkorganisatie vindt het belangrijk dat de jongeren gehoord worden en is in gesprek gegaan met de jongens. Daniëlle de Groot van JongFM begeleidt de jeugd in Balk. “We vinden het belangrijk om jongeren een mooie invulling te geven van hun vrije tijd. We blijven graag met ze in contact en luisteren naar wat ze willen. Dan kijken wij wat we voor ze kunnen betekenen om hun ideeën te realiseren”, zegt de jongerenwerker in regio Balk. “Op basis van hun behoeften kunnen we straks ook activiteiten gaan organiseren met de jongelui op zaterdagavond”. De avond wordt mede mogelijk gemaakt door vrijwilligers. De oproep die JongFM deed voor vrijwilligers leverde maar liefst achttienreacties op. Zij staan straks klaar achter de bar van ’t Haske om de jongeren van alcoholvrije dranken te voorzien.

In gesprek

JongFM is actief in Lemmer, Joure en Balk. De jongerenwerkers stappen af op de jeugd om met ze in gesprek te gaan. “We vinden het belangrijk dat de jeugd gezien en gehoord wordt. JongFm is altijd beschikbaar om initiatieven te ondersteunen en activiteiten te organiseren.”, vertelt Daniëlle. Daarnaast maakt JongFM ook moeilijke onderwerpen bespreekbaar. Dingen die thuis spelen of op school zoals pesten of over een veranderend lichaam in de pubertijd.Op vrijdagavond is er al langere tijd een jongerenavond in Balk voor jongens en meiden vanaf zestien jaar. Deze groep uit Balk en omgeving organiseren onder begeleiding van JongFM allerlei feesten voor leeftijdsgenoten. Zo organiseerden ze eerder een gala-avond en een Halloweenfeest. “Dat is wat de jeugd leuk vindt. Belangeloos organiseren ze leuke evenementen en wij helpen ze daarbij”, aldus de jongerenwerker. Balk Vooruit steunt de initiatieven van JongFM. Daniëlle: “We hebben goede contacten met Balk Vooruit. Ze zijn zeer geïnteresseerd in waar wij mee bezig zijn en kijken of ze ons ergens mee kunnen ondersteunen. Daar zijn wij van JongFM heel blij mee”. Twee weken geleden ontvingen de jongerenwerkers een cheque van Balk Vooruit. Daniëlle: “Met dat geld konden we een langgekoesterde wens in vervulling laten gaan, namelijk de aanschaf van een biljarttafel in ’t Haske”. Er is nog geen exacte datum voor de eerste jongerenavond op zaterdag. Daniëlle verwacht over twee weken: “We vinden het belangrijk dat we de vrijwilligers goed kunnen voorbereiden, daarna kunnen ze los”. JongFMwerkt momenteel aan de voorbereidingen van een knalfeest voor de opening. Houd de Facebookpagina van SCC ’t Haske en de website www.jong.fm voor de data.   Tekst: Irina Klijnsma

Auteur

Meintje Haringsma