Klimmen voor MS-vrije wereld

Joure - Om geld in te zamelen voor wereldwijd onderzoek naar de ziekte MS organiseert Linda Nijholt samen met haar vriendin Janny Modderman een vrouwenbingo in Café ’t Hert op 9 mei 2019. Alle kaarten zijn al uitverkocht.

Geld voor onderzoek

Multiple Sclerose is een chronische ziekte, waarbij de bescherm- en isolatielaag rondom de zenuwen in het centrale zenuwstelsel worden aangetast met vervelende gevolgen voor lopen, voelen en zien. ,,Het is een onzichtbare ziekte,” vertelt Linda Nijholt. Ruim vijf jaar geleden kreeg zij de diagnose MS. ,,Mijn moeder heeft ook MS,” vervolgt Linda. ,,Maar of het erfelijk is, weten ze niet precies. Het is wel zo dat de ziekte vaker voorkomt in bepaalde families. De oorzaak is nog altijd niet gevonden. Medicijnen kunnen de ziekte remmen maar niet genezen. Er moet wereldwijd nog veel onderzoek naar worden gedaan. Daar is veel geld voor nodig en daar willen wij aan bijdragen met onze acties. Alle kaarten voor de vrouwenbingo in ’t Hert zijn uitverkocht. De reacties van de Jouster ondernemers waren zo positief. Er zijn prachtige prijzen beschikbaar gesteld. Dat doet wel iets met je.”

Mentale omslag

Linda Nijholt zet zich actief in om aandacht te vragen voor deze ongeneeslijke ziekte. ,,Ik voel me nu fit genoeg. Wie weet hoeveel mensen in de toekomst profijt kunnen hebben van onze inspanningen.” Vorig jaar deed Linda samen met haar man mee aan de Arena Moves Trappenloop en liep maar liefst 2500 traptreden in dit stadion. ,,Je richten op een doel en trainen voor een fysieke prestatie, verandert de manier waarop je omgaat met je ziekte,” vindt Linda. ,,Eerst ben je angstig voor wat MS met je gaat doen. Nu merk ik dat het trainen een mentale omslag teweegbrengt die je sterker maakt. Ik ben geïnspireerd door Sandy Krijnen. Zij heeft MS, zat in een rolstoel maar die gebruikt ze nauwelijks meer. Vorig jaar is zij helemaal alleen (met haar hond) vanuit Friesland naar de Middellandse Zee gefietst. Op 10 juni stond ze op de Mont Ventoux.”

Mont Ventoux

Tweede Pinksterdag, maandag 10 juni 2019, is het zover. Dan moet de Mont Ventoux worden bedwongen. Linda kan inmiddels lopend een afstand van acht kilometer afleggen. ,,En dan heb ik het over een platte weg hè?” lacht Linda. ,,We gaan daar de mooiste maar wel de steilste route afleggen. De start is in Malaucène op 330 meter hoogte om zeven uur in de ochtend. Twaalf uren later moeten we bij de finish zijn. Dan hopen we de 21,2 kilometer met een gemiddeld hellingspercentage van 7,5% te hebben afgelegd en op 1.909 meter hoogte te zijn. Ons team, SandyMoveS, wil de top van de Mont Ventoux halen. Het bestaat uit tien deelnemers, waarvan drie vrouwen met MS. Ook Mara uit Harlingen doet mee.”

Klimmen tegen MS telde in 2011 zestien deelnemers, nu is het het grootste Nederlandse evenement in de strijd tegen MS. Iedere gedoneerde Euro wordt besteed aan het wereldwijde onderzoek naar een oplossing voor deze ziekte. De Bingo is uitverkocht, maar donaties blijven welkom. Ook zoekt Linda nog mensen die op 13 april mee willen doen aan een Spinningmarathon in Sneek. Bezoek voor alle informatie de Facebookpagina van Mont Ventoux Vrouwenbingo en www.klimmentegenms.nl.

Gea de Jong-Oud