Kletsnatte zondag, maandag kans op storm

REGIO - Het lijkt eerder herfst dan lente dit weekend. Zondag is het grijs en vooral in de ochtend nat. Met 11-14 graden is het wel zacht. In de avond wordt het flink onstuimig en in de nacht naar maandag is er zelfs een kleine kans op stormkracht. Maandag is het overdag erg onstuimig met buien en kans op zware windstoten van 80 tot mogelijk 100 km/uur. Later op de dag neemt de wind in kracht af.

Vandaag zijn er veel wolkenvelden, maar op veel plaatsen is het droog. Later neemt de kans op een beetje (mot)regen toe. Komende nacht wordt het onstuimiger en trekt een regengebied het land binnen. Lokaal kan het flink plenzen. Zondagochtend regent het op veel plaatsen. Met 11 graden in het noorden tot 14 graden in het zuiden is het wel zacht.
 
In de nacht naar maandag wordt de wind aan de kust hard tot stormachtig (7-8 Bft). Mogelijk dat de wind zelfs even stormkracht bereikt (9 Bft) en daarbij is kans op zware windstoten van 90-100 km/uur. Maandag staat in het binnenland een krachtige wind. Daarbij is kans op zware windstoten van 80 km/uur. Later in de middag neemt de wind in kracht af, maar is het nog wel onstuimig met in het hele land buien. In de avond neemt de buiigheid af.

Eerste officiële storm van het jaar?

De kans dat het tot een officiële storm komt is met 15% zeer klein. Er is sprake van een officiële storm als de wind gemiddeld over een uur een kracht heeft van 9 Bft. De vorige officiële storm is langer dan een jaar geleden: op 24 januari 2018. Eerder dit jaar was er wel sprake van zeer onstuimig weer, maar tot een officiële storm kwam het net niet. Op dinsdag 8 januari stond aan de kust een stormachtige wind, maar een wind met een uurgemiddelde kracht van 9 Bft. werd niet gehaald.