Jouster krijgt 16 jaar cel voor moord op boekhouder Heeg

LEEUWARDEN/JOURE - Een Jouster (53) is donderdag voor het ombrengen van de 56-jarige boekhouder Hans Boschma uit Heeg door de rechtbank in Leeuwarden veroordeeld tot een gevangenisstraf van 16 jaar. De opgelegde straf is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie (OM).

 

De rechtbank acht bewezen dat de veroordeelde Boschma op 6 februari vorig jaar met een touw heeft gewurgd. Vervolgens heeft de Jouster allerlei sporen achtergelaten om het te doen voorkomen alsof het slachtoffer zichzelf zou hebben verhangen. De rechtbank gaat er ook vanuit dat de Jouster met de computer van Boschma 17.000 euro heeft overgemaakt naar de achterneef van het slachtoffer.

Nabetaling van erfenis

De overboeking ging vergezeld van een mailtje waarin Boschma zogenaamd excuses maakte voor de slechte afhandeling van de erfenis van de ex-schoonzoon van de verdachte. Het geld zou een nabetaling zijn van de erfenis. De erfenis van de vader van de achterneef was echter in 2015 al afgerond.

Zichzelf verdedigen

Voor de overboeking slaagde, was vier keer getracht vanaf een andere bankrekeningen geld over te maken. In de mail stond ook nog dat de helft van het overgemaakte bedrag voor de Jouster was. Hij beweerde dat hij bij het verlaten van de woning door het slachtoffer was aangevallen. Boschma zou geprobeerd hebben hem te wurgen, om zichzelf te verdedigen zou hij het touw bij het slachtoffer om de nek hebben gedaan.

Geen sporen van worsteling

De rechtbank ging niet mee in dat noodweerscenario. In de hal waren geen sporen van ‘een worsteling op leven en dood’, stelde de rechtbank. Ook lag de bril van het slachtoffer op zijn bureau, zonder glazen zou de man volgens mensen uit zijn omgeving nagenoeg niets zien. Op het bureau lag de computermuis links, terwijl het slachtoffer rechts was. De verdachte is linkshandig.

Gekwalificeerde doodslag

De rechtbank acht de Jouster schuldig aan ‘gekwalificeerde doodslag’: daar is sprake van als een delict wordt gepleegd om een misdaad voor te bereiden, mogelijk te maken of te verhullen. ‘Verdachte heeft voor zijn eigen financieel gewin het slachtoffer zijn grootste goed, zijn leven, heeft ontnomen’, stelt de rechtbank. Bij het bepalen van de straf hield de rechtbank er sterk rekening mee dat de Jouster ‘zeer berekenend en geraffineerd’ te werk is gegaan en dat hij geen enkele verantwoording voor zijn handelen heeft genomen. De man moet aan de zus van het slachtoffer een schadevergoeding van meer dan 40.000 euro betalen. Dat bedrag is inclusief 15.000 euro smartengeld, 7500 euro voor de uitvaart en de 17.000 euro die hij naar de achterneef heeft overgemaakt.

 

Renze van der Sluis