De Fryske Marren blijft pleiten voor uitstel Lelystad Airport

De Fryske Marren - Gemeente Weststellingwerf en De Fryske Marren hebben de zorgen over een te vroege uitbreiding van Lelystad Airport nogmaals onder de aandacht gebracht bij minister Cora van Nieuwenhuizen. Ook gemeente Ooststellingwerf sluit aan bij dit standpunt.

 

De drie gemeenten pleiten in de brief opnieuw voor uitstel totdat de herinrichting van het luchtruim is geregeld. Ook het voortdurend communiceren met de inwoners van deze regio wordt in de brief benadrukt. In de brief aan de minister vragen de drie gemeenten opnieuw daar waar mogelijk twijfels over een gedegen en zorgvuldig besluitvormingsproces weg te nemen. ‘Zo is bijvoorbeeld het voldoende objectiveren van mogelijke (geluids)overlast in onze regio belangrijk’, valt in de brief te lezen. Ook veiligheidsrisico’s en de effecten van de uitstoot van fijnstof worden onder de aandacht gebracht.

Duidelijkheid voor inwoners


De gemeenten erkennen dat het ministerie stappen zet, maar ze blijven bij hun standpunt. ‘Het opstellen van Lelystad Airport nadat herinrichting van het Nederlands luchtruim is geregeld, geeft richting onze inwoners duidelijkheid.’ De plannen zijn om het vliegveld volgend jaar te openen.

 

Sinds 2017 hebben de colleges van De Fryske Marren en Weststellingwerf aandacht gevraagd voor de zorgen van haar inwoners over de uitbreiding van Lelystad Airport en de vlieghoogtes. ‘Opnieuw vragen wij u om de twijfels over een gedegen en zorgvuldig besluitvormingsproces weg te nemen’, schrijven de colleges aan de minister. ‘Nogmaals pleiten wij daarbij nadrukkelijk voor openstelling van Lelystad Airport nadat herinrichting van het Nederlands luchtruim is geregeld.´

Ooststellingwerf niet te spreken over eerdere brief


In 2017 stuurde Ooststellingwerf individueel een zienswijze naar Den Haag. Weststellingwerf en De Fryske Marren stuurden zonder overleg met ‘Oost’ een gezamenlijke brief, iets waarover toenmalig wethouder Henk van de Boer slecht te spreken was. Weststellingwerf en De Fryske Marren pleitten in 2017 ook al voor uitstel van de uitbreiding totdat het luchtruim opnieuw is verdeeld.