Hangjongeren krijgen toestemming om te chillen in park

Joure - De groep van ruim veertig hangjongeren in Joure heeft vanaf nu toestemming om te ‘chillen’ in Park Heremastate. Het hek van het podium gaat open en blijft voortaan toegankelijk voor de jeugd.

Een ereplekje

Het park was een keus van de jeugd zelf. Het podium bleek een ideale plek ,,Het is de trots van De Jouwer, het podium in zo’n mooi park. De jeugd heeft een ereplekje gekregen,’’ zegt Douwe van der Kooij, Veiligheidscoördinator bij Gemeente De Fryske Marren.

50 hangjongeren in de Midstraat

Tot vorig jaar hingen de jongeren ook rond in het park, waaronder op de trappen van het gemeentehuis. Dat leverde ergernissen op bij bezoekers van het gebouw en het park. Waarschuwen en beboeten hielp niet. Om hen te verjagen moesten er Mosquito’s komen die hoge pieptonen gaven. Maar dat besluit leverde teveel bezwaren op. De apparaten kwamen er uiteindelijk niet. De jeugd kreeg een algeheel verbod voor het park. Het gevolg was dat ze naar de Midstraat gingen. Waar het in het park om drie verschillende groepen ging, kwam alles samen in de winkelstraat. Het groeide uit tot een groep van 40 tot 50 jongeren. Vooral plekken zoals bij het klokje en daar tegenover waren in trek.

‘De vernielzucht van toen is verdwenen’

De gemeente kreeg daarom vorig jaar de opdracht om een plekje voor de doelgroep te zoeken. Het moest én een beetje uit zicht zijn, én geschikt voor jongeren, én waar niet teveel gecontroleerd wordt én waarvan de omwonenden geen overlast hebben. ,,Dat valt niet mee’’, gaat Van der Kooij verder. ,,Het idee om het podium aan te wijzen was in eerste instantie vloeken in de kerk. Jaren geleden was hier ook vaak jeugd te vinden. Met als geval dat er heel veel schade ontstond. Het dak had duizenden euro’s schade omdat er met stenen tegenaan was gegooid. Maar de jeugd van 15 jaar geleden is niet de jeugd van tegenwoordig. De vernielzucht van toen is verdwenen. Zo’n gekke jeugd hebben wij niet tegenwoordig. Ze beseffen dat vernielen geld kost, de uitzonderingen daar gelaten. De jeugd zoekt de grenzen op en dat hoort ook zo. Nu hebben we het vertrouwen in de jeugd en het goede werk dat het jongerenwerk verricht.’’

Strikte regels

Bij het podium zijn extra prullenbakken geplaatst. Als er evenementen zijn dan kunnen ze er niet terecht. De jeugd is zelf verantwoordelijk voor dat het terrein schoon blijft. Om 23.00 uur moet het park verlaten zijn.

De jeugd kan rekenen op de achtervang zoals het jongerenwerk. Mocht het op de openbare orde aankomen, dan zijn er al contacten met de wijkagenten.

Vier ambassadeurs

Er zijn vier ambassadeurs aangewezen. Zij hebben de belangrijke taak in het reguleren van het gebruik van het parkpodium. Zij melden incidenten, excessen, drugs of alcoholgebruik. Op een gepaste wijze mogen ze hier wat van zeggen.

De 18-jarige Marrit de Ree is hier een van. Zij ziet er niet tegenop om haar leeftijdsgenoten op hun gedrag aan te spreken. ,,Ik hoop gewoon dat ze gaan luisteren.’’ Marrit is erg blij met de plek. De problemen van de Midstraat laat ze liever achter zich. ,,Mensen namen een box mee en dan speelden we muziek af op de telefoon. Er kwam altijd wel iemand om te vragen of de muziek wat zachter mocht. Of de politie kwam langs en dan moesten we weer ergens anders naartoe. Nu hebben wij de vrijheid.’’

Brenda van Olphen