Gevarieerd concert met orkest en toonaangevend organist-componist Toon Hagen

Joure - Muziekliefhebbers kunnen op zondagmiddag 3 maart zich laven aan orgelspel van organist-componist Toon Hagen en aan de verfijnde klanken van orkest Musica Michaelis.

Het concert begint om 16.00 uur in de Hobbe van Baerdt Kerk te Joure. Het is het tweede concert in het kader van het veertigjarig bestaan van het Ahrend-orgel. De organisatie is in handen van de ‘Stichting Vrienden van de Hobbe van Baerdt Kerk’. Voor deze zondagmiddag is een gevarieerd programma samengesteld. Het orkest Musica Michaelis en organist Toon Hagen spelen werken van Bach, Händel, Pärt en van Hagen zelf.

Musica Michaelis bestaat uit een vaste kern van professionele musici uit Zwolle, met wie Toon Hagen graag samenwerkt. Hagen is een toonaangevend componist en organist. Hij is klassiek geschoold, maar zijn werk kent ook invloeden van ‘Minimal Music’ (repetitieve elementen die zich ontwikkelen). Hagen vertelt enthousiast: “Als vijfjarig jongetje hoorde ik in de kerkbanken al psalmen. Het zijn geweldige melodieën die voor mij een directe inspiratiebron vormen!”

Op 3 maart speelt hij dan ook graag een eigen compositie ‘Domine, Dominus noster’, een ‘Partita’ (variatiereeks) op de melodie van psalm 8. Deze muziek mondt uit in een uitbundige dans: ‘Fantasia nr. V’. Toon Hagen licht toe: “Ik kies motieven uit psalmen en verwerk die in mijn composities. Ik noem ze daarom ook ‘verwerkingen’ en niet ‘bewerkingen’. Verder speelt Hagen deze middag drie werken van Bach (BWV 538, 736 en 691) op het Ahrend-orgel en begeleidt het orkest op continuo tijdens de ‘Orkestsuite van Bach’ en het ‘Concerto Grosso’ van Händel. Als afsluiting van dit mooie concert brengen Hagen en Musica Michaelis samen het ‘Orgelconcert nr. 1 opus 4 in g minor’ (HWV 289) van Händel ten gehore. Hagen heeft onlangs al een dagje doorgebracht met het Ahrend-orgel in de Hobbe van Baerdt kerk om het instrument en de ruimte te verkennen. “Het orgel is zo gebouwd dat het een heroriëntatie is op een orgel uit de barok. Het repertoire van deze middag komt daarom uitermate goed tot zijn recht!”, aldus Hagen.

Wie nieuwsgierig is naar de bouw van het Ahrend-orgel kan om 15.00 uur kijken en luisteren naar een presentatie over het orgel (door Ben Klinkhammer). Aansluitend volgt een toelichting op de concertmuziek door Hagen. Alle ingrediënten zijn aanwezig voor een bijzonder en afwisselend concert: een toonaangevend componist-organist, een professioneel orkest en een veertigjarig orgel.

Zondag 3 maart, Aanvang concert 16.00 uur, M.m.v. Toon Hagen, orgel; orkest Musica Michaelis, Aanvang presentatie over bouw Ahrend-orgel: 15.00 uur, Hobbe van Baerdt Kerk, Joure, Kaarten € 13,50 via info@vriendenhvbkerk.nl of bij Primera Joure, Merk 3 of € 15,00 aan de kassa.