Outsider Yke Zoetendal nationaal kampioen veldloop

KRAGGENBURG - Horror-atleet Yke Zoetendal is zaterdag in Kraggenburg (NOP) nationaal kampioen veldloop geworden in de categorie masters 45+.

De Jouster liep op het zwaar geaccidenteerde parcours een ongekend sterke race, zeker gezien het feit dat hij in het veldlopen nauwelijks ervaring heeft. De ervaren crossers Christ Donders uit Tilburg en Roger Smeets uit Maastricht bleven tot de laatste kilometer(in de race over 8 kilometer) nog redelijk in de nabijheid van outsider Zoetendal, maar ze moesten passen toen die in de slotfase nog een tandje bijzette.

De carrière van Yke Zoetendal (46) heeft de laatste weken een enorme vlucht genomen. Twee weken geleden verraste hij vriend en vijand door tijdens het NK 10 kilometer in Schoorl de zilveren medaille op te eisen in de persoonlijke recordtijd van 32.48 minuut. En dat werd dit weekend nog eens overtroffen met een nationale crosstitel. Medio mei staat er voor Yke Zoetendal alweer een titelstrijd op het programma. In Gouda strijden de masters om de nationale titel op de 10 kilometer op de baan.

Er waren nog twee top-10 noteringen voor Horror-atleten tijdens de veldloop titelstrijd.

B-juniore Vera de Vries kwam bij de start ten val en miste daardoor de aansluiting met de kopgroep. Ze passeerde vervolgens een groot deel van haar concurrentes om uiteindelijk op een verdienstelijke zesde plaats te eindigen. Femke Yska deed het uitstekend bij de meisjes C. De Nijlandse liep in een sterke race naar de negende plaats.

Voor Sam van der Werf was er een 16e plaats bij de jongens C. Peter-Jan de Jong kwam uit in het “razendsnelle” nummer, de sprintcross over 2,5 kilometer bij de mannen. De Jouster finishte hierin als 39e. Voor Suze de Vries was er een 40e plaats bij de meisjes C.