Bridgeclub Capriolen bestaat 60 jaar

Joure - Bridgeclub Capriolen in Joure vierde maandag haar 60-jarig bestaan met het leggen van een kaartje. Veel van de 160 leden was aanwezig op de spelavond in ’t Haske in Joure.

Joure De club is op 18 februari 1959 opgericht door Piet Postma. Zijn grote passie kon nu via de leden van de club gedeeld worden en zich als een olievlek verspreiden. Veel mensen in en rondom Joure zijn dankzij deze club door dit initiatief met het bridgespel in aanraking gekomen.

Kampioenen

De historie van de club kenmerkt zich door een opbouwfase, die via introductiecursussen op de scholen vorm kreeg. De dames Hoekstra en Krekelberg wisten een groep van 16 personen van de Bonifatiusschool enthousiast te krijgen voor de sport. Vele jeugdigen melden zich in deze periode aan als lid van de club. Bridgeclub Capriolen kreeg aanzien door de vele Friese jeugdkampioenen die het aanleverde. Er werd zelfs meegedaan aan de Nederlandse kampioenschappen.

Locaties

Het Jouster Merke toernooi werd een begrip in de regio door het relatief hoge kwaliteitsgehalte van de deelnemers. De jaren daarna nam de belangstelling af. Bridgeclub Capriolen wist echter goed stand te houden en bestaat tegenwoordig uit een middag- en een avondclub met totaal een 160 leden. De club heeft in de loop der jaren onderdak gevonden bij verschillende locaties: in de bovenzaal van Rob Terwisga, ’t Hert en in het Tolhuis. De laatste jaren spelen ze in ’t Haske.

Spelmomenten

Na 6 x 4 spellen is de spanning in ’t Haske te snijden als de winnaars van de ronde bekend worden gemaakt. Na 2 x 7 speelrondes in de winterperiode zijn de clubkampioenen bekend en volgt een zomerstop die voor velen echter te lang duurt. De club houdt daarom in deze periode de zomeravonddrives. In de maanden juni, juli en augustus worden op de donderdagavond ook veel vakantiegangers verwelkomd.

Hersenen scherp houden

,,De laatste jaren zien we dat het belangrijker wordt om onze hersencapaciteiten scherp te houden’’, zegt Jan D. de Jong, secretaris BC Capriolen. ,,Veel 50-plussers zien dat in en vinden het spannend om met 52 kaarten, ieder 13, het andere paar te slim af te zijn met vindingrijke biedingen en signaleringen.’’ Dat het de hersenen jong houdt, blijkt wel uit het oudste lid Pierre Zeevaarder van 98 jaar. Op zijn 17e begon hij met de sport en 81 jaar later komt hij nog altijd iedere week te kaarten.

Klaar voor het spel

Het jubileum van de club op de Nieuwjaarsdrive van 5 januari al uitgebreid gevierd met spel, speech en zang. Maar op 18 februari was het eigenlijke jubileum. Met een koor en het clublied werd het feestje nog even kort voortgezet. Daarna klonk de luide pieptoon van de start. De mapjes met kaarten kwamen op tafel, de gesprekken verstomden en even later hoorde je alleen het schuiven van de kaarten over de tafels. In opperste concentratie legde meneer Zeevaarder zijn kaarten neer. En niet onverdienstelijk: dit heerschap op deze jubileumbridgeavond werd met zijn bridgepartner eerste in de C- lijn.