Bornego College sluit themaweek over zwerfafval gepast af

Joure - De 160 leerlingen van klassen 1 en 2 van het Bornego College in Joure hebben hun werkweek over zwerfafval vrijdagmiddag in stijl afgesloten.

Wethouder Luciënne Boelsma vaarde uit met het wiebelige bootje, gemaakt van onder andere het gevonden afval. De wethouder bedankte de jeugd voor hun harde werken en had daarna een paar spannende momenten op het water, maar ze kwam weer droog aan wal.

Gastlessen

De schooljeugd kreeg in hun werkweek gastlessen van wethouder Durk Durksz, een boswachter van Staatsbosbeheer, de Rommelrinners, namen ze een kijkje op het milieuterrein en gingen ze zelf afval rapen bij het Nannewiid en in Joure. Die actie leverde per groepje een halve vuilniszak vol op. Ook vonden ze grotere voorwerpen als een wasrek, een fiets in het water en visten ze muntgeld op.

Bewustwording

De week bracht de jeugd bewustwording van het vele rondslingerende afval. Jeffrey Molenaar (12) belooft beterschap. ,,Ik gooide best wel vaak afval op straat. Maar nu ik de zakken vol heb gezien, ga ik dat wel minder doen.’’ Zijn klasgenoot Thomas Vermaning (12) deelt zijn mening. Ook hij liet weleens wat slingeren. ,,Maar nu ga ik het meteen in de prullenbak gooien.’’ Het leukste van de werkweek vonden de jongens het bootje. Zij hebben samen met klasgenoten en de bedenker, kunstenares Maria Koijck, geholpen met de bouw. Een paar minuten varen was hen wel een ‘kletspoot’ waard.

Herinnering aan project

De werkweek is een gezamenlijk project van gemeente De Fryske Marren, het Bornego College, Mar en Klif en IVN. De boot blijft voorlopig bij de school. Directeur Alinka Spijkers: ,,Ik denk dat we hem in de hal neerzetten. Dan hebben de kinderen de rest van het jaar een herinnering aan het project.’’ Het Bornego College wil het voertuig graag in de school neerzetten, als resultaat van het harde werken.

Brenda van Olphen