Kunstschaatssucces voor Lieke de Wagt

SINT NICOLAASGA - Lieke de Wagt uit Sint Nicolaasga doet aan kunstschaatsen. Met succes, want dit seizoen won zij alle wedstrijden met haar kür op muziek van Madonna.

Kunstschaatsen

De 12-jarige Lieke legt graag uit hoe haar nog prille sportcarrière van start ging: ,,Dat is een leuk verhaal. Mijn broer mocht met een buurjongen een proefles ijshockey doen. Dat wilde ik ook. Maar mijn moeder en de buurvrouw vonden dat niet zo’n goed idee. Kunstschaatsen in zo’n mooi pakje, dat zou meer iets voor mij zijn, vonden zij. Ik deed een proefles en vond het meteen heel erg leuk.”

Blij

Dat het plezier van Lieke in het kunstschaatsen grote gevolgen zou hebben voor de familie in Sint Nicolaasga konden ze toen nog niet voorzien. Inmiddels traint zij maar liefst vier maal in de week, waarvan één keer met het Gewest, bij DKV in Groningen onder leiding van haar trainster Sylvia Holtes. Op zondag staat er een training in Thialf Heerenveen op haar programma. Bovendien reist Lieke regelmatig af naar Hoorn of Alkmaar om daar te trainen samen met haar trainster. Thuis wordt er nog gewerkt aan kracht en lenigheid. Lieke heeft het er allemaal graag voor over. ,,Kunstschaatsen brengt voor mij creativiteit en muziek bij elkaar,” vindt Lieke. ,,Je kunt jezelf helemaal laten gaan op de klanken van de muziek en dat is iets waar ik heel blij van word.”

Alles gewonnen

De lat zal steeds hoger komen te liggen voor de talentvolle Lieke. ,,Op dit moment ben ik bezig met dubbele sprongen. Het is moeilijk om ze goed uit te voeren. Je kunt hard vallen tijdens de training, want je lichaam moet precies in balans zijn. Dat is niet altijd zo want je moet het eerst leren. Maar ik blijf het oefenen altijd leuk vinden. Waar ik echt van kan genieten is mijn kür van dit seizoen. Daar kan ik me zo goed in uitleven. Op de muziek van Madonna heb ik alles gewonnen.”

Italië

De overwinningen smaken naar meer. Volgend jaar mag Lieke op een hoger niveau gaan kunstschaatsen. Vol vertrouwen kijkt ze naar haar sportieve toekomst: ,,Ik wil zo veel mogelijk bereiken in deze sport en daar train ik hard voor. Van mijn school, de OSG Sevenwolden in Joure, krijg ik alle medewerking. Ik zou graag twee keer per dag willen trainen maar dat is helaas niet mogelijk in Friesland of Groningen. Het allerliefst zou ik gaan trainen in Italië, maar daar trainen is heel erg duur. Daarom ben ik actief op zoek naar sponsors. Belangstellenden kunnen gerust een kijkje nemen op mijn Facebookpagina.”

Gea de Jong-Oud