Wouter Zandstra, een innovatieve schaatsenman

Sneek/Joure - Charismatisch, humorvol, ondernemend, innovatief, sportief, sociaal, toegewijd en zorgzaam. Het past allemaal naadloos bij Wouter Thomas Zandstra. De markante Sneker schaatsenman die zelden op de voorgrond trad, is op 24 januari overleden in zijn woonplaats. Hij is 75 jaar geworden.

Wouter Zandstra nam in 1975 in Sneek de zaak over van zijn vader, Thomas Wouter Zandstra. Het familiebedrijf bestond uit een sportwinkel op de hoek van het Schaapmarktplein en de Suupmarkt en een ‘schaatsenfabriek’ aan de Geeuwkade. Gaandeweg werd de een assemblagelocatie pal aan de route van de Elfstedentocht te krap. Zandstra zocht naar nieuwbouw in zijn woonplaats. Hij kreeg het niet van de grond en besloot met pijn in het hart uit te wijken naar Joure. In 1983 gingen de deuren van Zandstra Sport B.V. aan de Yndustrywei 8 in Joure open.

Wouter Zandstra maakte schaatsen voor een breed publiek. Van zijn hand kwam onder andere de Comfort-Noor. Hij was altijd bezig om het schaatsen vooral voor de gemotiveerde recreatieve schaatser zo aangenaam mogelijk te maken.

Zijn grote innovatieve dadendrang resulteerde verder in de Easy Glider voor beginners. Een schot in de roos. De Easy Glider maakte een eind aan geknoei met riemen en veters van de traditionele houten schaats. De moderne sluitingen op de nieuwe schaats waren en zijn een zegen voor onder andere ouders die hun jonge kroost de schaatsen onderbinden op het ijs. Uit de koker van Zandstra kwamen verder onder andere schaatsbeschermers, de Ving klapschaats, de nylon noren, verstelbare jeugdnoren, slijpapparaten, de semi soft schoen, click noren, et cetera. Zandstra had een actief sociaal leven en bekleedde vanuit een grote betrokkenheid diverse functies binnen verschillende besturen. Hij was onder ander accuraat penningmeester van de Stichting Museum en Fryske Winter en kleurde de vergaderingen met zijn ‘lytse grapkes’. Hij liep er nooit mee te koop. Hij hield zich het liefst op de achtergrond.

De ondernemende Wouter Zandstra stond sportief zijn mannetje. Hij was meer dan verdienstelijk hockeyer, tennisser, golfer, zeiler en natuurlijk schaatser. Het familiebedrijf Zandstra Sport gaat op bestaande voet verder. Het afscheid van Wouter Zandstra heeft in besloten kring plaatsgevonden.