Sneeuwstorm 40 jaar geleden

JOURE - Het was een strenge winter in februari 1979. Veertig jaar geleden, op 14 februari, dwarrelden de eerste sneeuwvlokken neer van de sneeuwstorm.

De storm begon al op 13 februari met langdurig regen en ijzel en een toenemende oostenwind. Takken braken al af onder het gewicht van het ijs en wind. Er ontstonden grote problemen met het verkeer, de snelweg was geblokkeerd, hoogspanningsdraden gingen stuk en de sneeuw waaide bij sommige woningen op tot het dakraam. Dorpen raakten afgesneden van de buitenwereld. Bussen en treinen reden niet meer, ziekenhuizen waren onbereikbaar en eten raakte uitverkocht.

Tjam Atsma-ter Heide weet het nog precies. Zij woonde toen in Langweer met haar gezin. Op tafel in haar huiskamer in Joure ligt het plakboek open. Artikelen van het Friesch Dagblad en de Jouster Courant vertellen het verhaal van vier dagen sneeuwstorm. ‘Sneeuwjacht geselt Friesland’, ‘Friesland totaal geïsoleerd’ en ‘Zwaarste storm sinds 1963’ staat te lezen in de kranten. ,,De kinderen konden niet naar school’’, vertelt ze. ,,We moesten drie maal daags de sneeuw wegscheppen. We hadden grote sneeuwbanken in het dorp.’’

Op 14 februari dwarrelden de eerste vlokken naar beneden. Al snel werd onder andere Langweer afgesloten van de buitenwereld. Een anderhalve meter hoge sneeuwbank maakte de Langwarderdijk onbegaanbaar. De boeren kregen de melk niet bij de fabriek en moesten het weg laten lopen. Auto’s raakten ondergesneeuwd. Een paar schapen in het dorp lieten het loodje door de kou. Dorpsbewoners hielpen de herders de andere dieren naar binnen te krijgen.

Omrop Fryslân was de enige nieuwsbron deze dagen. De omroep zond 20 uur live uit. Een unicum in die dagen. ,,Het was beregezellig voor de radio’’, gaat Tjam Atsma-ter Heide verder. ,,Het was heerlijk om naar te luisteren en ook heel bijzonder.’’Omdat autorijden niet mogelijk was, ging de familie te voet naar de ouders in Sint Nicolaasga. In Legemeer kwamen ze een bakker tegen die langs de deuren ging.

In het plakboek is het artikel te lezen over een expeditie vanuit Terkaple naar Joure voor brood. De groep ging te voet via Akkrum naar Joure. De andere kant was op de heenweg onbegaanbaar. ‘De terugweg ging sneller over Akmarijp’. En opvallend deze dagen: het kerkbezoek was volgens een artikel in het Friesch Dagblad niet minder de eerste volgende zondag.

Op 17 februari mocht alleen het noodzakelijke verkeer de weg op. Op 18 februari kon iedereen weer naar buiten en op 20 februari werd de post weer bezorgd. ,,Het was hartstikke gezellig om zo ingesneeuwd te raken’’, zegt Tjam Atsma-ter Heide.