Biertje Gudzekop gedoopt in Goïngarijp

GOINGARIJP - De makers van het biertje ‘De Gudzekop’ hebben zondag mensen voor het eerst kennis laten maken met het gerstenat. De Klokkenstoel in Goïngarijp stelde hun terras beschikbaar voor de proeverij. De biertjes vonden hier gretig aftrek; het warme weer zorgde voor dorst bij de watersporters.

Op het terras lieten de drie ondernemers van de Gudzekop hun biertjes proeven. Helemaal vlekkeloos ging dit niet; de stoppen van de horecagelegenheid vlogen eruit. Toen dit weer was opgelost kon de proeverij worden vervolgd. Met theelepeltjes konden de toeschouwers wat proeven in de verschillende stadia van het brouwproces. Dit zonder de alcohol omdat de Gudzekop zelf geen tapvergunning heeft. De tap van de Klokkenstoel bood uitkomst voor een goed glas vol.

Wat een aantal jaren geleden begon als een hobby van drie vrienden, is nu gebotteld in een commercieel flesje bier. Het merk is vernoemd naar het stukje water bij Goïngarijp, de Gudzekop. Alle smaken hebben een maritiem thema met een dubbele lading. Het eerste biertje is ‘De Opsteker’.

Twaalf mensen hebben de drie ondernemers geholpen via crowdfunding. In Groningen vonden ze een brouwerij die hun bier wilde maken. Tweehonderd liter werd afgelopen april gebrouwen en die werden zo snel verkocht, dat twee weken later tweeduizend liter werd gebrouwen. De ‘backers’ van de crowdfundingactie kregen zondag hun rendement in bier uitgekeerd.

Inmiddels zijn er vijf verkooppunten waar ‘De Opsteker’ verkrijgbaar is verdeeld over Terherne, Terkaple, Sint Nicolaasga, Goïngarijp en Sneek. Over twee andere punten zijn de ondernemers nog in gesprek. Paul Bijlsma: ,,Het is een uit de hand gelopen hobby. Wij doen dit naast onze fulltime banen. Dat het zo’n succes zou zijn, dat hadden we alleen maar durven dromen.’’