Antiquariaat De Boekensteun Langweer stopt

LANGWEER - Sinds de winter van de laatste Elfstedentocht in 1997 is Antiquariaat De Boekensteun gevestigd aan de Buorren in Langweer. In april gaat de deur voorgoed op slot.

,,Toen ik 22 jaar geleden begon, waren er nog twaalf winkels in Langweer,” vertelt eigenaar Jan Sibbel. ,,Door de jaren heen zijn ze bijna allemaal verdwenen. Wanneer ik stop, blijft er nog een handjevol winkels over.” Een winkel in een klein dorp overeind houden is in deze tijd dan ook niet gemakkelijk. De Boekensteun wist een zekere faam op te bouwen bij watersporters en andere gasten en verkoopt bovendien de boeken ook online. Dankzij de jaren in zijn boekhandel kan Jan Sibbel terugkijken op bijzondere ervaringen. ,,Zoals bijvoorbeeld op die ene dag waarop vier verschillende nationaliteiten mijn winkel bezochten. In de ochtend kwamen Spanjaarden binnen, die tot hun verbazing een boek in het Spaans konden kopen. Later ontving ik een Frans meisje met een jongen uit Israël, die geïnteresseerd waren in Franse boeken en in de middag kwamen nog twee mensen uit België langs.” Sibbel vindt lezen belangrijk, vooral voor kinderen: ,,Het vergroot hun woordenschat en verruimt hun belevingswereld. Bovendien gaat het agressie tegen want wat je met woorden kunt, daar heb je geen vuisten bij nodig”.

Het intensieve werk in het zomerseizoen gaat de eigenaar fysiek niet meer zo makkelijk af. De Boekensteun gaat de deur sluiten en de komende weken is het uitverkoop. Tot en met 2 maart is er op vrijdag- en zaterdagmiddag de mogelijkheid om nog één keer wat fraaie boeken aan te schaffen tegen flink gereduceerde prijzen. Van sommige afdelingen (literatuur, spanning, Fries) is het zelfs mogelijk een hele bananendoos te vullen voor tien euro. Een deel van de opbrengst gaat naar de Edwinstichting, de beheerder van een vakantiewoning aan de rand van Langweer, met faciliteiten voor twee personen met een lichamelijke beperking. “Dat vind ik een sympathiek goed doel hier in het dorp”, zegt Jan Sibbel, die voorlopig online nog wel boeken blijft verkopen. ,,Wat ik van mijn winkel het meest ga missen, zijn de gesprekken, de contacten met de mensen.”

Gea de Jong-Oud