Hoofdrollen voor Hans Wiegel en Bert Kuiper bij historisch spektakel Rjochtdei

Joure - VVD-prominent Hans Wiegel en oud-burgemeester van Skarsterlân Bert Kuiper spelen twee belangrijke rollen bij het historisch spektakel Rjochtdei op zaterdag 15 juni in Joure.

Wiegel zal bij Rjochtdei als voorzitter van het ‘Hof van Friesland’ grietman Hobbe van Baerdt assisteren bij zijn moeilijke taak. Kuiper kruipt in de huid van de grietman van weleer.

Wat is Rjochtdei?

Rjochtdei is een bijzonder en intrigerend spektakel. Het centrale thema van dit evenement is het recht zoals dit in de 17e eeuw werd gesproken, het zogenaamde Nederrecht. In de vlecke Joure werd het recht destijds gesproken in de ‘Jouster Toer’, in een rechtkamer. Op zaterdag 15 juni  vinden er drie rechtszittingen plaats. Deze worden geleid door grietman Hobbe van Baerdt, in de naar hem genoemde kerk. Tegen het prachtige decor van het oude centrum van Joure ontspint zich de aanleiding tot de rechtspraak. De grietman verplaatst zich vanaf zijn woning met zijn gevolg naar de kerk. Een aanklacht wordt voorgelezen, hoor en wederhoor worden toegepast. Wordt de verdachte geloofd? Welke straf wacht hem bij veroordeling? Welke belangen spelen er voor de grietman nog meer? Zie ook: www.rjochtdei.nl.