Eenzaamheid tegengaan met VR-bril

JOURE - De Virtual Reality bril kan volgens student Lars Veldmeijer (25) in de toekomst helpen om eenzaamheid te bestrijden. Wethouder Luciënne Boelsma en beleidsadviseur Klaas Ybema kregen woensdag een demonstratie in Vegelinstate.

VR-bril

Samen met David de Jong en 8D-Games ontwikkelt Lars een virutele wereld die tweeledig is: ouderen ervaren deingen van vroeger opnieuw en kunnen nieuwe ervaringen opdoen die voor hen niet meer mogelijk zijn. In de toekomst hopen ze de eenzaamheid te kunnen bestrijden met de bril. Zeven ouderen uit de gemeente De Fryske Marren werken op dit moment mee aan het project. ,,We maken het samen met de doelgroep’’, vertelt Lars. ,,We hebben veel contact met elkaar. Dat is de bedoeling ook. De eindgebruiker staat centraal.’’

Prototypes

Lars studeert Digitale Innovatie Zorg en Welzijn in Leeuwarden. In november 2018 is hij met de ontwikkeling van de VR wereld gestart. Het eerste prototype is de afgelopen weken uitgebreid getest. Een tweede bril wordt binnenkort ontwikkeld.

Terug in de tijd

In de eerste fase bestonden de beelden vooral uit landschappen. Nu zien de ouderen een huiskamer uit de jaren ‘50/’60. Daarin worden foto’s en muziek geplaatst die speciaal voor ze zijn. ,,Het is niet het idee om het menselijk contact met de bril te vervangen’’, benadrukt hij. ,,De techniek moet een ondersteuning worden en het gesprek op gang helpen.’’ Vorige week was er een heel gebeurtenis die Lars niet meer loslaat. De grote wens van een oudere kwam uit. De mevrouw kon aan de hand van het virtuele prototype een tijd ‘in’ Zuid-Afrika verblijven. Het bleek ook haar laatste wens; een paar dagen daarna overleed ze. 

Sociaal Goud

Toekomst Goud is onderdeel van Samen Goud, het buddy-project in gemeente De Fryske Marren.