Liefdesmakelaar Geppy: ‘Het is altijd weer spannend of de vonk overslaat’

JOURE - 14 februari, Valentijnsdag, is de dag van de liefde. Een dag met een hele oude oorsprong. Zo oud dat deze niet eens meer met zekerheid terug te vinden is.

Heilige Valentijn

In ieder geval heeft paus Gelasius in 496 de dag van de Heilige Valentijn uitgeroepen. Deze dag van de liefde is een versmelting van Christelijke, Romeinse, Germaanse en tegenwoordig ook nationale tradities. Het is overgewaaid van Engeland naar Amerika en zo naar Europa. In de jaren 90 heeft deze dag aan populariteit in Nederland gewonnen. Waar er voorheen voornamelijk anonieme kaarten werden verstuurd, zo wordt er tegenwoordig meer geld uitgegeven aan cadeaus om elkaar mee te verrassen.

Liefdesmakelaar

Voor alleenstaanden is deze dag van de liefde waarschijnlijk geen prettige dag. Net als de feestdagen die net achter de rug zijn is het voor alleenstaanden vaak extra confronterend om met deze donkere dagen alleen te zijn. De in Joure woonachtige Geppy Visser-de Jong, liefdesmakelaar en datingcoach van Geppyness en werkzaam voor Mens & Relatie, hoort dit veel van alleenstaanden. Het aantal alleenstaanden groeit alleen maar. In 1947 was nog maar 5% van de volwassen bevolking alleenstaand. Nu is het aantal mensen dat alleen woont opgelopen naar 22% en in 2050 zal dit waarschijnlijk groeien naar 25%.

Een maatje vinden

Terwijl toch de meeste mensen verlangen naar een partner, is het in het dagelijks leven toch heel lastig om een partner te vinden. Geppy zegt: ,,Veel alleenstaanden geven aan dat je in het dagelijkse leven weinig nieuwe mensen ontmoet en dan is het helemaal lastig om te weten of iemand ook single is en of diegene ook bij jou zou kunnen passen. Een mogelijkheid om een partner te vinden is om te gaan daten op internet. Maar ook hier is de zoektocht moeilijk, geven veel mensen aan. Het is lastig om in te schatten of iemand bij je past, heb je de moed om een bericht te sturen dan krijg je vaak geen antwoord terug. Daarna is er vaak eerst lang digitaal contact en als het tot een ontmoeting komt dan blijkt de persoon toch vaak anders te zijn dan ingeschat. Het kost veel energie en is vaak teleurstellend. Ook komt het voor dat mensen toch op andere dingen uit zijn, dan het vinden van een serieuze relatie, vooral vrouwen merken dit. Erg lastig en ook frustrerend. Vooral als je zo graag een maatje wilt. Iemand om gezellige dingen mee te doen en echte verbondenheid mee te voelen en je leven mee te delen. Het is zelfs aangetoond dat mensen die een relatie hebben gezonder zijn, gelukkiger en minder eenzaam. Een relatie kan zowel samenwonend zijn of op basis van een LAT-relatie. Deze vorm van een relatie zie je sterk groeien, zegt Geppy. Steeds meer mensen kiezen ervoor om toch alleen te blijven wonen maar wel de liefde met iemand te delen. Vooral juist jonge mensen of naarmate mensen ouder zijn blijven ze liever alleen wonen.’’

Ontmoeten van een partner is lastiger

Hoe komt het toch dat er steeds meer alleenstaanden zijn? Dat komt vooral door een verandering in onze maatschappij. Waar je voorheen elkaar nodig had en een duidelijke rolverdeling had, is dit nu anders. Vroeger zorgde de man voor het inkomen, de vrouw had veelal niet doorgeleerd en zorgde voor het gezin en het huishouden. Men was veel meer afhankelijk van elkaar. Tegenwoordig zijn vrouwen ontwikkeld en zelfstandig en stellen andere eisen aan een relatie. Hierdoor zijn mensen ook kritischer in wat ze zoeken in een partner en ligt de lat hoger. Ook is onze maatschappij zodanig veranderd, dat men meer op zichzelf is en er minder sociale contacten zijn, waardoor het ontmoeten van een partner lastiger is.

Geluk in de liefde ervaren

Toch merkt Geppy dat veel mensen serieus een partner zoeken en melden mensen tussen 30 en 85 jaar zich bij haar aan om hierbij geholpen te worden. ,,Ik heb zo’n boeiend vak, ik ontmoet zulke verschillende mensen, een afspiegeling van de maatschappij. Iedereen is open en eerlijk en is serieus op zoek naar een serieuze relatie. Ik leer mensen heel goed kennen, breng samen met hen de partnerwensen in kaart en dan ga ik samen met mijn collega’s voor hen op zoek naar iemand die goed bij hem of haar zou kunnen passen. Tijdens deze zoektocht fungeer ik als datingcoach, want tijdens de kennismaking kan ook nog zoveel mis gaan. Dus is het heel belangrijk om hier goede tips over mee te geven. Het is altijd weer spannend of de vonk overslaat en of er iets opbloeit.” Uiteindelijk slaagt 75% van de mensen door de helpende hand van Geppy en haar collega’s en vinden zij de liefde. “Ik heb echt het mooiste beroep wat er is om mensen weer het geluk in de liefde te laten ervaren!”

Meer informatie is te krijgen via 0513-201007, geppy@geppyness.nl, www.geppyness.nl of www.mensrel.nl