Fotoboek en tentoonstelling van Stobbegat

STOBBEGAT - Stobbegat is al jaren Vegelinsoord, maar het oude dorp wordt nog steeds in ere gehouden. Van Stobbegat is nu een fotoboek in de maak.

vegelinsoord Henk Meester en Jan Leenstra komen alweer twee jaar bijeen om te praten over de geschiedenis van hun streek. Hun verzamelde werk gaan ze nu bundelen. Sjoerd Mulder helpt hen hierbij. Het fotoboek moet gaan draaien om de tijd rond 1950, voor de naamsverandering. Het hoorde toen nog bij Buurtschap Oudehaske. In de periode van het aannemen van de nieuwe naam, verdween heel snel het oude erfgoed.

Moeras

Begin 1900 was de omgeving nog een moeras. Alles werd vervoerd over water. Dankzij het gemaal en Vegelin van Claerbergen kreeg Stobbegat rond 1930 grond onder de voeten. Die grond werd bewoond door de turfstekers. ,,Er waren eerst helemaal geen boeren hier’’, vertelt Jan Lenis. ,,Alleen turfstekers. Dat werden later wel kleine boertjes omdat ze een koe kochten. Ze konden van een paar koeien leven.’’

Ruzie over naamsverandering

In het jaar 1955 werd Stobbegat Vegelinsoord. De naamsverandering zorgde voor ruzies in het dorp. In de eerste stemronde werd de nieuwe naam afgekeurd. Een paar weken later toen ook de vrouwen mochten stemmen, kwam ‘Vegelinsoord’ wel door de ballotage. Van turfdorp werd Stobbegat steeds meer een boerendorp. Het boek moet daarom de periode laten zien van rond 1950, het moment dat de toekomst het dorp in kwam. ,,De tijd ging vanaf toen heel snel’’, zegt Mulder. Van de oude turfstekerswoningen staat geen een meer. Alleen het huidige schoolgebouw en de schoolmeesterwoning zijn nog over. ,,Wat ik jammer vind, is dat we van het turfdorp te weinig weten. Die mensen zijn er niet meer, de huizen zijn afgebroken en de families zijn ook bijna allemaal verdwenen.’’ Meester: ,, De mensen verdienden in die tijd ook niet veel. Veel foto’s lieten ze daarom niet maken. Dat was te duur.’’

Expositie

Op 23 en 24 februari van 13.00 uur tot 17.00 uur wordt in de Sethage in Vegelinsoord een expositie gehouden. Hier zal het draaien om de bekende wedstrijdschaatsers uit het dorp. Zo komen de broers Ale en Albert Fekken vertellen over hun tocht der tochten, de Elfstedentocht. De tentoonstelling is een middel om het fotoboek onder de aandacht te krijgen. ,,We hebben mensen nodig die foto’s beschikbaar willen stellen.’’ Tijdens de tentoonstelling ligt een map met foto’s en ansichtkaarten en krantenartikelen om de verhalen op gang te helpen. ,,We hopen dat er heel wat los komt’’. Bang dat het oude dorp is vergeten, is Lenis niet: ,,Wy bliuwe noch steeds Stobbegat sizze.’’ De bedoeling is dat er ongeveer vierhonderd boeken verschijnen. Mochten mensen foto’s beschikbaar willen stellen, dan is dat mogelijk. De drie hebben een archiefkast op de kop getikt om het materiaal in te bewaren.

Brenda van Olphen