Moeder biedt dochter aan voor seks: werk- en celstraffen

LEEUWARDEN/JOURE - Omdat zij haar dochter heeft aangeboden aan twee volwassen mannen voor seks en het plegen van ontuchtige handelingen, is een 51-jarige inwoonster van Joure door de rechtbank in Leeuwarden veroordeeld tot een 150 uur.

De vrouw heeft haar toen veertienjarige dochter in 2012 laten masseren door een 42-jarige man uit het Noordhollandse Schagen. De vrouw kreeg via een datingsite contact met de Schagenaar. Ze had eerst zelf seks gehad met de man, voor hij in de woning in Joure kwam voor een massage van de dochter. De dochter was naakt, de man was slechts gekleed in een boxershort toen hij het meisje masseerde.

Op zoek naar liefdevolle relatie

De moeder had gezegd dat het meisje moest meewerken, anders mocht ze in het weekend niet op stap. Een paar maanden later heeft het meisje seks gehad met een 33-jarige inwoner van Heerenveen, destijds woonachtig in Emmeloord. De moeder bracht het meisje zelf naar Emmeloord. De man zei dat hij op zoek was naar een liefdevolle relatie. Hij werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van twee maanden, plus vier maanden voorwaardelijk.

Kwetsbaar persoon

De Schagenaar kreeg een werkstraf van 200 uur. De moeder kreeg bovenop de werkstraf een celstraf van een dag. Dat heeft te maken met het zogeheten taakstrafverbod: in zedenzaken mag volgens de wet niet worden volstaan met alleen maar een werkstraf. De moeder had volgens de rechtbank haar dochter moeten beschermen. De rechtbank hield er rekening mee dat de vrouw een kwetsbaar persoon is. Bovendien zag zij het slachtoffer meer als vriendin dan als dochter.

Posttraumatische stressstoornis

Het OM had veel hogere straffen geëist: drie maanden voor de Schagenaar en vijftien maanden voor de Heerenvener. De moeder hoorde tien maanden cel tegen zich eisen. De rechtbank zag geen toegevoegde waarde in hogere straffen. Het meisje heeft een posttraumatische stressstoornis opgelopen. Ze is onder behandeling van een psycholoog. De veroordeelden moeten in totaal 5000 euro aan schadevergoedingen aan haar betalen.

Renze van der Sluis