Smals is boos en eist vergunning zandwinning

JOURE/BALK - Royal Smals, het bedrijf dat zand wil winnen in het IJsselmeer voor de kust van Oudemirdum is boos. Over de tegenstand, de onwaarheden en het feit dat ze 12 jaar lang haar best heeft gedaan en nu tegen allerlei bezwaren aanloopt.

Bovendien verwacht ze dat de gemeenteraad positief besluit op de vraag om zandwinning toe te staan. ,,Omdat betrouwbare en vertrouwde partijen dat zo met elkaar doen en dus reken ik op u en uw gemeente en verwachten wij dan ook dat u ons de gevraagde vergunning op 13 februari verstrekt," zo zei vertegenwoordigster Resie Reijnders, chairman of the board maandagavond tijdens het petear.

Ze zei overigens nog meer: dat de vissersbond kon wachten op een claim wegens smaad bijvoorbeeld. Omdat de voorzitter van die partij eerder had aangegeven dat Smals hen geld had aangeboden als er dan maar geen bezwaren kwamen vanuit die hoek. De vissersbond weigerde dat, zo vertelde hij. Niks van waar, zei zij.

Alle bezwaarmakers kregen er overigens ook van langs. Want er klopte niks van wat al die partijen beweren, zo zei ze. Zelfverklaarde deskundigen noemde ze hen. Maar ook gerespecteerde natuurorganisaties die 12 jaar lang met hen gesproken hebben en die mede vorm hebben gegeven aan de plannen die er nu liggen, maar nu opeens bezwaar maken kregen een veeg uit de pan. ‘Nee, daar zijn we niet blij mee.’ Ze zei verder ook niet blij te zijn met het feit dat het bedrijf de gemeente extra tijd heeft gegeven om te beslissen. maar dat deze tijd nu is gebruikt door de tegenstanders.

Een vertrouwd doodstil achtertuintje

Verder veegde ze alles bezwaren van tafel van alle natuurorganisaties, ‘zelfverklaarde’deskundigen, mensen en organisaties in de recreatiesector, dorpsbelangen, boeren, onwonenden en al die anderen. ,,Wij bouwen geen fabriek. Er komt geen rook uit de schoorsteen. Wij wassen en zeven zand op een milieuvriendelijk manier. En dat brengen wij naar bouwend Nederland, ook naar Friesland. Ik snap best dat u alles bij het oude wilt houden, en dat u het naar boven halen van zand liever op een andere plek wilt. Desnoods bij de buren, als het maar niet bij u is. Maar wat heeft u daar aan? Een vertrouwd doodstil achtertuintje in een land dat kraakt en piept, omdat er niet meer gebouwd mag worden?"

Reijnders liet verder weten dat Royal Smals 12 jaar lang alles uit de kast heeft gehaald om te geven wat iedereen wilde. ,,Meters rapporten gemaakt. Alles onderzocht. En nee, we hebben geen andere, betere locatie gevonden. Niet in de Noordzee, niet in het IJsselmeer."

,,Ja, wij hebben alles uit de kast gehaald. Om u te geven, waar u om vroeg." Ze zei verder dat er met 4 schepen per dag, geen grote toename van de scheepsvaart is. Dat er geen ernstige aantasting van het uitzicht is. En dat er geen significante negatieve effecten op het milieu van zandwinning in het IJsselmeer te verwachten zijn. ,,Wat niet betekent dat er helemaal geen negatieve effecten zijn", zo benadrukte ze.