NK Offroad racing

OUDEHASKE - Een droom wordt werkelijkheid voor Wim van den Berg en Marc van der Stigchel uit Oudehaske. Met hun zelfgebouwde Rally Raid Auto rijden ze 23 februari hun allereerste wedstrijd, de NK Offroad Racing Series 2019 in Furstenau (Duitsland).

Een jaar lang bouwden ze, in weer en wind, zonder brug, gewoon op de oprit naast de woning van Wim, aan hun eigen Rally Raid Auto. ,,We kochten voor 500 Euro een oude Landrover Discovery 1. De auto was helemaal kaal en bestond alleen uit een carrosserie, assen en een rolkooi,” vertelt Wim. ,,En juist die rolkooi was belangrijk voor ons,” vervolgt Marc. ,,Ik had ook zo’n auto. Daarvan konden we de onderdelen gebruiken om van onze aankoop een auto te maken, die aan alle strenge eisen voldoet, zowel technisch als op het gebied van de veiligheid. Het is gelukt, we kunnen ermee van start gaan. De meeste rallyrijders zijn 30/40 jaar. Wij zijn een stukje ouder. We hebben privé het nodige meegemaakt en dat heeft onze droom alleen maar versterkt. Nu gaat onze grote wens in vervulling.”

De beide mannen hebben elkaar ontmoet dankzij hun liefde voor het off road rijden en kwamen er pas achter dat ze dorpsgenoten zijn, toen ze samen wat gingen eten. Dat was het begin van de Frieslandtravelers. Wim reed al tweemaal naar Afrika en ook Marc is dit avontuur al eens aangegaan. ,,Dat heeft ons leven verrijkt,” vinden de beide mannen. Ze zouden een boek kunnen schrijven met hun boeiende verhalen over het rijden door onherbergzame landschappen, hun ontmoetingen met de gastvrije lokale bevolking, het dagenlang niemand tegenkomen en de ervaring van het ‘horen’ van de stilte.

Na het reizen volgt nu de andere discipline, het rijden van een wedstrijd. Met Marc aan het stuur en Wim als navigator hopen ze een goede prestatie neer te zetten. ,,Iedereen kent vast de Dakar Rally maar die is voor ons (financieel) niet haalbaar. Gelukkig zijn er meer wedstrijden op een hoog amateurniveau. Het gaat ons voornamelijk om de lol en de ervaring en we doen alles zelf met hulp van onze monteurs,” vertelt Wim en Marc benadrukt dat het een mechanische sport is: ,,Er hoeft maar iets kapot te gaan en je bent weg. We hebben door onze reizen veel rijervaring, maar in de wedstrijd is ook het navigeren van groot belang. Wim zit steeds met z’n hoofd naar beneden. Hij bepaalt met behulp van het roadbook de af te leggen route. Maakt hij een vergissing dan moeten we terug. Het wordt een prachtige uitdaging voor ons. Inmiddels hebben we de proefrit in Duitsland achter de rug.” Wim: ,,We zijn zonder koplampen teruggekomen en ik wil nog iets doen aan de vering, maar verder is het goed verlopen. Onze plannen gaan nog verder. In juli willen we in Polen de Breslau Rally gaan rijden, de zwaarste off the road rally van Europa.”

,,Sponsors zijn welkom,” besluit Marc. ,,Op onze websites http://www.frieslandtravelers.nl is meer informatie over onze activiteiten te vinden. Wij koppelen een lokaal goed doel aan onze sportieve prestaties, dat is de Voedselbank in Joure.”

Gea de Jong-Oud