Bloembakken soap tussen Sint Theresia en De Haven

JOURE - Het lijkt wel een soap omtrent de bloembakken tussen Sint Theresia en De Haven in Joure. Met de herinrichting van de Titus Brandsmaweg is de straat tussen beide gebouwen één groot plein.

Gordijnen wekenlang dicht

Tenminste, dat was de bedoeling. Maar geparkeerde auto’s voor De Haven gooien roet in het eten. ,,Eén van de bewoners heeft wekenlang de gordijnen dicht gehad. Die kon het niet langer aanzien.’’ Douwe Zwaga, voorzitter van de huurdersvereniging De Haven zet zich al bijna twee jaar in voor een oplossing. Volgens hem wordt het woongenot van de bewoners op de begane grond aangetast. De auto’s schijnen met lampen de huiskamer in en geparkeerde auto’s blokkeren het uitzicht. Daarbij komt de verkeersveiligheid in het geding: de ouderen krijgen geen kans om fatsoenlijk over te steken. ,,Als er een bus staat, dan moet de rollator eerst een eind de straat op voordat de mensen overzicht hebben’’, zegt Zwaga. ,,Dat is levensgevaarlijk.’’

Vier bloembakken

Drie keer is hij op het gemeentehuis geweest. En drie keer kwam er geen schot in de zaak. Totdat hij burgemeester Fred Veenstra tegen het lijf liep. De burgervader begreep de noodzaak en twee weken later werden vier bloembakken geplaatst. Maar in de verkeerde richting. In plaats van met de weg mee, zodat hier niemand meer kan parkeren, kwamen de bakken dwars te staan. Hiermee werd een poort gemaakt die op het eerste gezicht veilig lijkt. Totdat er een grote auto naast parkeert en het zicht ontneemt.

Situatie aanpassen

Zwaga heeft donderdag een gesprek gehad met wethouder Durk Durksz op de locatie. Durksz is het ermee eens dat de situatie zo niet goed is en moet worden aangepast. ,,Dizze plakken binne fansels nea bedoeld om te parkeren. Dêrom moat dizze sitewaasje oanpast wurde en dat wurd ynkoarten regele.” De bloembakken worden dus aangepast en het worden er meer. ,,Acht moeten er komen’’, zegt Zwaga stellig. ,,En dan met de weg mee.’’ Als de bakken er staan is Zwaga van plan een ludieke actie te houden met de bewoners.

Brenda van Olphen