Oud en nieuw: bijna 28.000 euro aan schade in De Fryske Marren

JOURE - In gemeente De Fryske Marren is tijdens de oud & nieuw viering voor 27.825 euro aan schade veroorzaakt.

Vernielingen aan bebording, verlichting en containers kosten € 12.325,-, Drie ondergrondse glas of afvalcontainers € 12.000,-, Brandschade aan het wegdek € 500,- en Opruimen dumping hout met asbest (vermoedelijk voor een vreugdevuur) € 3.000,-.

Kapotte putten

Ook zijn dit jaar straatkolken vernield door knalvuurwerk in putten te gooien. 'We kunnen nu nog niet precies aangeven het vervangen van de kolken gaat kosten', meldt de gemeente. Vorig jaar moesten 106 straatkolken worden gerepareerd of worden vervangen. De gemeente probeert te achterhalen wie verantwoordelijk is voor de daad. De dader kan opdraaien voor tien procent van de kosten.

Carbid

Op een paar kleine incidenten na is de jaarwisseling rustig verlopen. Er zijn geen ernstig gewonden gevallen. Gemeente De Fryske Marren zegt dat het nieuwe cardbidbeleid goed is ontvangen door de carbidploegen. Alleen de carbidploeg van Sint Nicolaasga heeft het carbidkanon ingezet, deze is direct in beslag genomen. Verder hebben alle ploegen zich aan de nieuwe regels gehouden. De gemeente heeft weinig klachten ontvangen. 'Deze klachten gaan voornamelijk over geluidsoverlast voor huisdieren. Voor het komende jaar gaan we bekijken hoe we daar rekening mee kunnen houden, zonder dat de traditie verloren gaat.'