Moeder brengt minderjarige dochter in contact met volwassen mannen – eis tien maanden cel

LEEUWARDEN/JOURE - Een 51-jarige inwoonster van Joure hoorde dinsdag tien maanden cel tegen zich eisen bij de Leeuwarder rechtbank.

De vrouw heeft in 2012 tot twee keer toe haar minderjarige dochter in contact gebracht met volwassen mannen. Een 42-jarige inwoner van Schagen heeft het meisje een massage gegeven, een 33-jarige man uit Heerenveen heeft seksueel contact met het meisje gehad.

Tegen de Schagenaar eiste officier van justitie Annemieke Kemkers drie maanden cel. De Schagenaar hoorde een gevangenisstraf van vijftien maanden tegen zich eisen. De moeder zou het meisje in april 2012 aan Schagenaar hebben aangeboden voor een massage. Die massage heeft ook plaatsgevonden, in de woning in Joure. Een paar maanden later zou het meisje met de Heerenvener – toen woonachtig in Emmeloord – seks hebben gehad in diens woning.

Ze zou door haar moeder naar Emmeloord zijn gebracht zonder dat ze wist waarvoor dat was. De moeder had met beide mannen via internet contact gelegd. De Schagenaar wist dat het meisje minderjarig was. Hij zei dat hij na een relatiebreuk in een slechte periode zat en er eigenlijk niet bij stil had gestaan dat het meisje minderjarig was. De Heerenvener had in eerste instantie contact gehad met de moeder, maar hij vond haar te oud. Daarop bracht de moeder haar dochter naar Emmeloord.

De verdachte zei dat hij in die tijd op zoek was naar een partner. Hij wist hoe oud het meisje was. ‘Maar voor mijn gevoel keurde de moeder het goed’, zei hij. ‘Ik heb haar niks misdaan’, voegde hij er geëmotioneerd aan toe. De moeder verklaarde dat ze haar dochter niets tegen haar zin had laten doen. Volgens het meisje had haar moeder gezegd als ze niet aan de massage mee zou werken, dat ze dat weekend niet op stap mocht. Dat bestreed de moeder.

Het meisje durfde pas in 2017 pas aangifte te doen. Bij haar is een posttraumatische stressstoornis vastgesteld. Ze is onder behandeling van een psycholoog en ze wordt begeleid door Fier Fryslân. In een emotionele slachtofferverklaring verweet ze haar moeder dat ze haar ‘voor de leeuwen’ heeft gegooid. ‘Je hoort op je ouders te kunnen vertrouwen. Ik heb lang rondgelopen met de vraag waarom heb je dit gedaan?’, zei ze. Ze vordert van alle drie verdachten smartengeld: 2000, 2500 en 3500 euro. Moeder en dochter hebben geen contact meer.

De Leeuwarder rechtbank doet op 5 februari uitspraak.

Renze van der Sluis