Haskerplak heeft Schoolschrijver

OUDEHASKE - Rijdend op de kar, getrokken door een pony, is kinderboekenschrijfster Lida Dijkstra dinsdag als een held onthaald. Zij is tot half mei de Schoolschrijver op It Haskerplak in Oudehaske.

De leerlingen krijgen vanaf volgende week tien ochtenden les van de schrijfster uit De Knipe.

Stichting De Schoolschrijver werkt vanuit Amsterdam en bereikte landelijk al meer dan 27.000 kinderen op verschillende basisscholen. In heel Nederland staan vijftig kinderboekenschrijvers voor de klas, in Friesland zijn het er vijf. Voor Lida Dijkstra is het de zesde school in vijf jaar tijd. ,,Het is zo leuk om te doen’’, zegt ze. ,,Je kunt het verschil maken. Lezen is namelijk een avontuur in een kaft. Kinderen kunnen hun fantasie gebruiken. Ik leer ze dat ze niet op de gebaande paden hoeven te lopen. Zij zijn zelf de baas over het verhaal.’’

De aanloop naar de lessen toe maakt al heel wat los bij de kinderen. Dijkstra ziet haar werk voorbij komen in gedichten, toneelstukjes en liedjes. Voor deze gelegenheid hebben de kinderen ook een ‘open draai boek’ gemaakt dat aan de poort van de school hangt. En nieuwsgierig naar de nieuwe ‘juf’ zijn ze al. De vragen worden in recordtijd op haar afgevuurd door de leerlingen.

De Schoolschrijver op It Haskerplak is een initiatief van stichting De Schoolschrijver, Bibliotheekservice Fryslân en de Bibliotheken Mar en Fean. De bibliotheek heeft drie kisten met totaal dertig boeken ter beschikking gesteld. Hierin zitten Friese en Nederlandse boeken. Dijkstra besteedt daarnaast ook aandacht aan poëzie. Ook staan op het programma een schrijfwandeling, een workshop voor de leerkrachten, een speurtocht door de bibliotheek in Joure en een middag voor de ouders. Daarnaast hangt in de school een brievenbus waarin de kinderen brieven kunnen stoppen aan Lida Dijkstra. De schrijfster beloofd ze allemaal te beantwoorden.

De resultaten van de Schoolschrijver worden gemeten door de stichting. ,,En die resultaten zijn er hoor’’, zegt Dijkstra. ,,Ik noem het zelf ‘het Schoolschrijvereffect’. Kinderen worden zich namelijk bewust van hoe je een verhaal schrijft. Ze leren beter kijken. Er komen tegenwoordig zoveel beelden op je af, dat mensen niet meer kijken. Ik leer ze weer observeren en daar komen de mooiste verhalen van.’’

Brenda van Olphen