Jousters krijgen ‘eigen’ kunst weer terug

JOURE - Beeldhouwer Piet Versteeg uit Hank, Noord Brabant, heeft afgelopen vrijdag Jouster Hillie Bijma verrast met een bezoek.

In september van het afgelopen jaar volgde zij samen met haar vriendin Tjepke Heuveling een beeldhouwworkshop in Altea aan de Costa Blanca bij Piet Versteeg. Daar maakten ze twee kunstwerken die mee naar huis mochten. Twee dagen na de workshop vlogen beide dames terug naar Nederland. Op het vliegveld van Alicante kregen zij te maken met de strenge controle beveiliging. De gemaakte kunstwerken werden ter plekke in beslag genomen. De kunstwerken wilden ze meenemen in de handbagage, maar dat voldeed niet aan de geldende regels en de kunstwerken verdwenen in de kliko.

Teleurgesteld reisden de dames terug naar Nederland. Piet Versteeg kreeg dit bericht in Spanje te horen en zonder na te denken ging hij aan de slag met twee replica's. In de camper kon hij de beelden zonder problemen mee nemen naar Nederland. Vier maanden later maakte Piet een tussenstop in Joure om Hillie te verrassen. Hillie was verheugd om Piet te zien en haar zo geliefde ‘look a like’ beeld in ontvangst te mogen nemen. Haar eerste reactie: ‘Hij is jonger geworden’. Haar vriendin Tjepke verblijft op dit moment in Spanje. Daar gaat zij volgende week weer een workshop beeldhouwen volgen bij Piet, nu in Benidorm. Piet zal vanaf nu de deelnemers zeker adviseren om de gemaakte kunstwerken niet met in de handbagage mee te nemen.