Gedoopt in het zwembad

JOURE - De 65-jarige Jannette van Berkum uit Makkum is zaterdagmorgen gedoopt in Swimfun. Onder toeziend oog van haar dochter, drie kleinkinderen, de moeder van de dominee (89) en tientallen zwembadbezoekers, legde ze haar gelofte af voor het geestelijk leven.

Het is een bijzondere situatie: het personeel van het zwembad kan zich niet heugen dat hier eerder een doop plaats heeft gevonden. Het is voor onder andere badjuf Nynke Hilverda de eerste doop die ze meemaakt. Zij werkt nu 20 jaar bij het Jouster zwembad.

Eerste doop voor dominee

Nynke is niet de enige zonder ‘ervaring’. Ook voor doper Edwin Molendijk is het de eerste keer. Binnenkort wordt hij beëdigd als dominee in Canada bij The Apostolic Church of Pentecost, een apostolische gemeenschap van de Pinkstergemeente. De kerkgroep telt ongeveer 140 kerken in Canada.

IJsselmeer was te koud

,,Normaal gesproken worden mensen gedoopt in het IJsselmeer’’, vertelt Molendijk. ,,Mijn moeder is op haar tachtigste daar gedoopt. Maar dat kan alleen maar als het water warmer is. Jannette wilde niet wachten. We hebben daarom besloten om het in het zwembad te doen. Wij hebben voor Swimfun gekozen, omdat hier een fijn restaurant is. Dopen is namelijk je geloof vieren. Wij maken er daarom graag een feestje van.’’

Belofte

Het is in het eetgedeelte in de centrale hal waar de eerste fase plaatsvindt. Terwijl de korfballers aan de andere kant van het glas hun wedstrijd spelen, leest Molendijk voor uit de bijbel. Jannette knikt met de woorden van de dominee mee. Bij de belofte van Jannette verheft hij zijn stem zodat iedereen in de hal van het zwembad kan horen dat de Makkumse zich overgeeft aan de overtuiging van het geestelijke leven. De pubers aan tafel voelen zich ongemakkelijk terwijl beppe met geheven hoofd naar haar eigen woorden luistert. Na de voordracht kleedt Jannette zich om. In volledig wit staat ze klaar bij de rand van het zwembad. Samen met Edwin loopt ze naar het bad. Die stapt met spijkerbroek en witte blouse aan het bad in. Kleinzoon Jesse is de enige in zwemkleding.

Onbeschrijflijk gevoel

Badjuf Nynke vraagt nog snel even of Jannette wel kan zwemmen. Dit is het geval. Midden in het 1.25 meter diepe bad staan Edwin en Jannette klaar voor de doop. Andere zwemmers komen eraan en keren snel weer om als ze de situatie zien. Na het zeggen van de gelofte knijpt Jannette haar neus dicht en neemt Edwin haar achterover mee het water in. Met een grote glimlach komt ze weer boven. Haar familie klapt. Eenmaal uit het water: ,,Ik voel mij zo goed. Ik ben heel blij dat ik het heb gedaan. Dit gevoel is onbeschrijflijk.’’ Jesse houdt het voor gezien: hij gaat zich nog even vermaken in de subtropische attractie.

Tekst: Brenda van Olphen