Rechtbank: geen nader onderzoek in moord op accountant

LEEUWARDEN/JOURE - De behandeling van de rechtszaak tegen de 53-jarige Jouster die ervan wordt verdacht dat hij accountant Hans Boschma uit Heeg (56) om het leven heeft gebracht, staat nog steeds gepland op donderdag 7 februari. Woensdag tijdens een zogeheten pro forma-behandeling van de zaak wees de Leeuwarder rechtbank een verzoek tot nader onderzoek van advocate Eva Bakx af.

Bakx, de nieuwe advocate van de Jouster, deed een verzoek tot nader psychiatrisch onderzoek van haar cliënt. De Jouster beweert dat hij als gevolg van een traumatische ervaring uit zijn jeugd -hij zou bijna zijn gestikt in een stukje frikadel- getriggerd werd toen hij werd aangevallen door het slachtoffer. Toen Boschma een arm om zijn hals legde en probeerde een touw om zijn nek te doen, zou de Jouster in paniek zijn geraakt.

De ervaring dat hij dreigde te stikken maakte dat de Jouster volgens zijn nieuwe advocate ‘stervensbang’ werd en in een soort overlevingsdrang in een dodelijke worsteling met het slachtoffer verzeild is geraakt. ‘Heel bijzonder’ vond officier van justitie Eelco Jepkema, omdat de Jouster al door een psychiater en een psycholoog is onderzocht en toen nooit van de traumatische ervaring uit zijn jeugd heeft gerept.

Jepkema zag de toegevoegde waarde van zo’n aanvullend onderzoek niet. De rechtbank dacht er ook zo over. Tijdens een eerdere pro forma-zitting zei de Jouster dat hij uit zelfverdediging heeft gehandeld. Volgens de rechtbank moet eerst beoordeeld worden of er sprake is van een noodweersituatie. Mochten de verdachte en zijn advocate dat aannemelijk kunnen maken, dan kan de rechtbank altijd nog een aanvullend onderzoek gelasten.

Het slachtoffer is op 6 februari vorig jaar om het leven gebracht in zijn woning in Heeg. Twee maanden later werden de Jouster en een 28-jarige Leeuwarder opgepakt. De Leeuwarder is inmiddels weer op vrije voeten, maar hij blijft volgens het Openbaar Ministerie (OM) wel nog steeds verdachte in de zaak. Volgens het OM is Boschma met een touw gewurgd. Boschma beheerde de nalatenschap van de overleden vader van de Leeuwarder. Diens vader en de Jouster waren neven.

De Jouster zou de woning in Heeg zijn binnengedrongen en hij zou geprobeerd hebben Boschma af te persen. Hem wordt gekwalificeerde doodslag ten laste gelegd. Gekwalificeerde doodslag wil zeggen dat de dader voor, tijdens of na het plegen van een strafbaar feit doodslag heeft gepleegd om de uitvoering van een ander strafbaar feit voor te bereiden, te vergemakkelijken of te verdoezelen. Gekwalificeerde doodslag wordt in Nederland strenger bestraft dan ‘gewone’ doodslag, de maximale gevangenisstraf is 30 jaar.

Tekst: Renze van der Sluis