FNP start met meldpunt voor bedreigde dorpstradities

SINT NICOLAASGA - Friese plattelandstradities staan onder druk door gemeentefuzies en nieuwe regels, stelt FNP. Optochten met versierde wagens staan op de tocht en carbidschieten wordt op sommige plaatsen bemoeilijkt. De FNP begint daarom een meldpunt voor klachten over doorgeschoten regelgeving.

Veel voorzieningen op het platteland verdwijnen, maar de sociale cohesie bindt de mensen er nog. Juist dat dorpsgevoel wordt nu door tal van factoren bedreigd. Een van de grote oorzaken is het fuseren en opschalen van gemeenten.

Raadslid Aant Jelle Soepboer: ,,Niemand durft meer verantwoordelijkheid te dragen of te geven”, voelt hij. “Terwijl je mensen en dorpen juist eigenaarschap en verantwoordelijkheid moet geven. Regels die ooit bedacht zijn om bij excessen in te grijpen, worden nu op voorhand gebruikt om te handhaven. Vrijwilligerswerk wordt zo een bureaucratisch moeras.’’

Voorbeelden

Kaatsvereniging OKK in Beetgum moest van Waadhoeke opeens overal hekken neerzetten. Dezelfde gemeente wilde het centraal inzamelen van kerstbomen opheffen. Evenementen in Marsum leveren financieel niets op door de kosten van parkeerwachten en beveiligers. In dorpen in het voormalige Littenseradiel loopt de vergunningverlening niet soepel meer na de overname door Leeuwarden. En het Kallemooifeest op Schiermonnikoog ligt landelijk onder een vergrootglas.

Stille tocht in Sint Nyk

Al deze zaken maken veel los op het platteland, tot aan een ‘stille tocht’ in Sint Nicolaasga toe. De provinciale FNP roept mensen daarom op om doorgeslagen regelgeving en bedreigde dorpstradities te melden fia meldpunt@fnp.frl.