Naturalisatieceremonie twee Oekraïnse inwoonsters

Joure - Het was afgelopen donderdag een belangrijke dag voor Oleksandra (Sascha) Rashchenko uit Lemmer en Liudmyla (Mila) Synychka uit Joure, twee inwoonsters van De Fryske Marren die toevallig beide uit Oekraïne komen.

Beide dames legden ‘de verklaring van verbondenheid’ af en kregen uit handen van burgemeester Fred Veenstra officieel de bekendmaking van verlening van het Nederlanderschap. 
 Ceremonie
 Voor burgemeester Fred Veenstra was het de eerste naturalisatieceremonie in De Fryske Marren. Hij feliciteerde de beide inwoonsters met hun Nederlanderschap en benadrukte dat ook onze gemeente steeds meer een afspiegeling wordt van de kleurrijke Nederlandse samenleving. Beide inwoonsters ontvingen naast de bekendmaking van de burgemeester een Nederlandse vlag met oranje wimpel, als cadeau. 
 Koninklijk besluit De verlening van het Nederlanderschap gaat via een Koninklijk Besluit. De gemeente neemt de aanvraag van de inwoner in behandeling en stuurt deze naar de Immigratie- en Naturalisatiedienst. Deze dienst bereidt het Koninklijk Besluit voor, waarna de gemeente het besluit aan de inwoner bekend maakt. Achtergrond Mensen die het Nederlanderschap aanvragen doen dit met verschillende redenen: zo verblijft Sascha Rashchenko uit Lemmer al vanaf 2001 in Nederland. Ze komt uit Oekraïne en is geboren in de Sovjetunie. Ze heeft een Nederlandse partner en wil graag samen met hem en hun beide dochters (9 en 6 jaar) in Lemmer blijven wonen. Mila Synychka komt ook uit Oekraïne, is geboren in de Sovjetunie en is vanaf 2009 hier. Ze heeft een lingeriezaak in de Midstraat in Joure en wil zich hier graag vestigen. Gemiddeld heeft De Fryske Marren per jaar zo’n 15 naturalisaties. De inwoner moet voldoen aan de voorwaarden van naturalisatie, zoals bijvoorbeeld een verblijfsduur van 5 jaar en meerderjarig zijn. Voorheen ontvingen de nieuwe Nederlanders een envelop in de bus met de kennisgeving van het Koninklijk Besluit. Tegenwoordig is het gebruikelijk om hier een officieel tintje aan te geven en er samen met gemeente, familie en vrienden bij stil te staan. Zo geeft de gemeente aan toegankelijk te zijn en mee te werken aan het verkrijgen van het Nederlanderschap.