Foto | Baltsende futen

OUDEHASKE - ,,Futen staan bekend om hun baltsgedrag. Dan komen ze naar elkaar toe, met de hals gestrekt en zwemmen tegen elkaar op, met de borst uit het water geheven" vertelt Nellie Dijkstra van den Bosch. Dat dat mooie plaatjes oplevert, bewijst ze met de foto die ze maakte nabij Oudehaske.

In het voorjaar bouwt een futenpaar een speelnest op het water waar ze uiteindelijk op paren. Kort daarna wordt langs de waterkant een steviger nest gebouwd, waarin drie tot vier bleek blauwgroene eieren worden gelegd, die later verkleuren tot geel en bruin. ,,Beide ouders broeden die om beurten uit, hoewel het nest soms voor kortere tijd wordt verlaten. Dan worden de eieren met plantenresten afgedekt, dit ter camouflage. In de broedperiode, die 23 tot 25 dagen duurt, kan de fuut minder goed vliegen, waardoor hij kwetsbaarder wordt voor verstoringen in zijn leefomgeving", besluit Nellie.
Heeft u ook een mooie foto die u met de lezers wilt delen? Stuur deze in voor de rubriek ‘Foto van de week’. Uw foto kunt u mailen naar jou@ndcmediagroep.nl of naar zfr@ndcmediagroep.nl.