Brullende motoren en gezelligheid

Heerenveen - Heerenveen Het Businesspark Heerenveen West is op 5 juni het toneel van een race voor klassieke- en sportmotoren. Daarmee krijgt de eerste editie van vorig jaar een vervolg.

De Stichting Rijdend Motorsportmuseum (RMM) zegt bij monde van organisator Guenther Lugtenburg ook dit jaar weer veel publiek te verwachten. ,,Het wordt weer genieten voor het publiek. Niet alleen van het geluid van de brullende klassieke- en sportmotoren, maar ook het kunnen bekijken er van voor en na de races.”

In totaal komen er rond de honderd motoren aan de start. Zij zijn vertegenwoordigd in de klassen: 50 cc, 125 cc, 125 cc oud, 250 cc, 350 cc, 500 cc, Rigid Webb, zijspan, racing sportklasse en de Kreidler Cuppers. Ook de 50 cc oud klasse, klassieke bromfietsen komen aan de start.

Lugtenburg: ,,Het gaat er daarbij niet om wie de snelste is. Het circuit is namelijk niet veilig genoeg om een wedstrijd te houden. Wel zit er een wedstrijdelement in. Wie namelijk per klasse het meest gelijkmatig rijdt in de twee manches is de winnaar. De tijden worden geklokt door twee dames die in de jurycaravan zitten.”

De deelnemers die aan de start komen, komen uit alle lagen van de bevolking. Zij hebben vooral als doel om de klassieke motoren te laten rijden en te bewaren. Ook het verenigingsleven van het RMM trekt steevast deelnemers uit alle hoeken van het land naar de races. Zij slaan hun kampement een dag van tevoren al op, om met zijn allen te genieten en te praten over hun gemeenschappelijke deler.

Zelf rijdt Lugtenberg - sinds een kleine vier jaar lid van het RMM dat geen fysiek museum heeft, maar wel demonstraties geeft - niet mee. Mag ook niet, want hij heeft geen motorrijbewijs. ,, Wel heb ik een Jawa. Dat is een licht motortje uit 1936. Die heb ik al jaren. Ik ben met benzine en olie in de aderen geboren. Ik heb ook nog twee BMW’tjes en een oude Renault. Het zelf doen, het sleutelen, de zwarte nagels. Dat maakt het mooi. Het doe-het-zelven. Het is echt een bezige hobby. Dat is het leuke.”

Zie ook www.rijdendmotorsportmuseum.nl.