Drie dagen heerlijk zeilen bij Lemmer Ahoy 2016

LEMMER - Alle drie de dagen van Lemmer Ahoy 2016 zeilen de skûtsjes van de SKS en IFKS hun wedstrijden met een lekker zonnetje, zomerse temperaturen en een wind variërend van 3 tot 5 beaufort. Mooier kan het niet. Wel is de wind aardig vlagerig. Dat is soms frustrerend voor schippers en wedstrijdleiding. Zo drijft het ene schip redelijk kalm vooruit, terwijl een ander schip het water in het gangboord zeilt. Dit geeft soms verrassende wisselingen bij de opeenvolgende boeirondingen.

Tijdens de twee wedstrijden op deze eerste dag profiteren een aantal skûtsjes optimaal van de wisselvallige wind. In de 1 ste klasse zijn dat Jonge Jasper en de Emanuel. In de 2 e klasse skûtsjes zeilt de Woeste Anne naar de eerste plaats. In de 3 de klasse (de kleinere skûtsjes) is de Engelina Smeltekop de lijstaanvoerder.

De tweede dag is het weer prachtig zeilweer. Dit resulteert in drie wedstrijden. De aanwakkerende wind in de middag vergt wel het uiterste van de bemanningen. Veel deelnemers komen dan ook uitgeput over de finish. Twee skûtsjes gaan om. Zij worden met behulp van de sleepboot snel weer overeind getrokken. Na dag twee staan de volgende skûtsjes op kop: 1 e klasse Jonge Jasper, 2 e klasse de Opsjitter en in de 3 e klasse de Lytse Earnewaldster. De bemanningen kunnen hun energie weer opladen en flink bijpraten in de loods van jachtwerf Maronier aan de Vuurtorenweg. Daar bakken vrijwilligers van de Zevenwolden vis voor hen. ’s Avonds dansen zij met de allerlaatste energie op muziek van de live band.

Ook dag drie kenmerkt zich door zon en wind. De skûtsjes verschijnen dan ook gretig aan de starts. Bij de middagwedstrijd is de route ingekort. Daardoor moeten alle klassen gelijktijdig hun kunsten vertonen in een klein wedstrijdveld Er ontstaan daardoor wel erg veel spannende situaties. Dit leidt tot diverse protesten. Aan het eind van de middag is de prijsuitreiking in de loods.

De einduitslag is toch nog een klein beetje verassend. De Sneker Pan met schipper Douwe Visser gaat naar huis met de wisselprijs. Zij winnen de laatste dag de beide wedstrijden en stoten daardoor de Jonge Jasper met schipper Froukje Osinga van de troon. En dat terwijl deze de twee voorgaande dagen de minste punten verzamelde. In de 2e klasse wint Willem Zwaga met de Opsjitter met ruime voorsprong op de Zeldenrust met Arnold Veenema die 2 e werd. In de derde klasse gaat Lytse Earnewald met Sjoerd Kleinhuis overtuigend op kop. met 10 punten minder dan de Engelina Smeltekop met Pieter Jilles Tjoelker aan het roer. Het Lemster Skûtsje finisht als zevende. In de 2e klasse eindigt Robert de Jong met de Frisia als 16e en de Goede Verwachting met Bouke vd Vaart wordt 18e . De Nooit Volmaakt van Jochem vd Vaart eindigt 9 e in klasse 3. Verder zeilden de Lemster schippers Alco Reyenga met Heerenveen naar de 6 e plaats en Dirk-Jan Reyenga met het Jouster skûtsje werd 9e , beide in de 1e klasse.

De Aken zeilen tijdens hun Lemmer Ahoy prachtige wedstrijden.Wel is het aantal deelnemers kleiner dan normaal. Dat komt door de concurrentie van een ander Aken-evenement in Muiden. Sommige klassen starten daarom samen. Maar ook zij kijken terug op een mooizeilevenement. Bij de Aken bij de klasse Aken Ongemeten Groot wint Bennie Postma met de LE47 en Marten Bijlsma met de Uttebelle de klasse 7.