Dubbel goud voor Jouster Sloeproeiers

GROU - In Grou vond afgelopen zaterdag de derde wedstrijd voor het Nederlands Kampioenschap Sloeproeien plaats. De 20 km lange roeirace voerde de roeiers door het prachtige natuurgebied “de Alde Feanen”.

De omstandigheden waarin de roeiers de strijd leverden waren bijzonder zwaar te noemen, een temperatuur van rond de 24 graden en weinig wind maakte het een ware uitputtingsslag. De dames van de Lytse Bear starten rond de klok van 12:15 uur tegelijk met de Grouwster Wetterwrotter. De lat lag hoog voor de Jouster dames omdat zij de laatste wedstrijden toch een aantal teleurstellingen tegen kwamen.

De start verliep soepel met een constante snelheid van ruim 10 km per uur, de dames hadden de gang er flink in. Na een viertal kilometers geroeid te hebben kwam de sloep in de Scheemsloot, een lange sloot met een aantal suizen als obstakels. Bij de eerste sluis kwamen de dames gelijk een zeilboot tegen, de dames moesten inhouden waardoor enkele seconden verloren gingen. 500 meter later kwam de volgende sluis in zicht. De dames van Den Bealch uit Terherne roeiden op dat moment voor de Lytse Bear. Het lukte de Jouster dames net niet om de dames van Terherne voor de sluis in te halen waardoor zij ook nu moesten inhouden. Met ferme klappen konden de dames gelijk na de sluis de inhaalmanouvre afmaken. Door de hitte en een aantal lichamelijke ongemakken hadden de dames het zwaar. Na ruim 20 km geroeid te hebben kwam de finish in zicht. Met nog een eindsprint van maar liefst 9,5 kilometer per uur wisten de dames de klok op 2 uur 23 minuten en 36 seconden stil te zetten. Afwachten of dit voldoende was. Bij de prijsuitreiking bleek dit zeker het geval. Met een verschil van bijna drie minuten op de nummer twee, directe concurrent de Pulp Fiction uit Makkum, mocht de Lytse Bear het goud in ontvangst nemen.

De Grutte Bear start tegelijk met Trewes 2 uit Oldeboarn. Twee teams die momenteel in de top drie staan in de strijd om het Nederlands kampioenschap. Al vanaf de start barst een hevige strijd los. Door als eerste de smalle sloten in te gaan, waar inhalen lastig is, wordt een eerste klap uitgedeeld. De heren uit Joure komen hier als winnaar uit. Hierop volgt een nek aan nek race waarbij continu aanvallen worden ingezet die vervolgens door het andere team worden gepareerd. Na ongeveer een uur roeien kunnen de heren uit Oldeboarn het tempo niet meer bijhouden en roeit de Grutte Bear zich los. In de tweede helft van de race loopt dit gat op tot meer dan twee minuten. Uiteindelijk wint de Grutte Bear in een tijd van 2:09:10 met een verschil van 7 seconden op de nummer twee, Orkaan uit Muiden. Trewes 2 eindigt op de derde plaats.

Sanne van Dijk