Gevluchte Tibetaanse monnik geeft lezing in Friesland

GOINGARIJP - De boeddhistische monnik Venerable Bagdro geeft vrijdag 19 augustus een lezing in de Bloemerstee in Goingarijp.

Bagdro vertelt op deze avond zijn persoonlijke verhaal over de onderdrukking van Tibet door China en de gevolgen daarvan voor de Tibetaanse bevolking. De boeddhist is in 1991 gevlucht en woont sindsdien nabij het paleis van de Dalai Lama in Dharamsala, Noord-India.

Bagdro is hier op uitnodiging van Marijke Veldman, zij en haar man Richard hebben hem tijdens een van hun reizen in India ontmoet. Er was een klik en sindsdien hebben ze regelmatig contact. Hij woont nu een aantal weken bij hen in huis waardoor hij Nederland van dichtbij leert kennen. Iedereen kan de vriendelijke monnik zelfs op de fiets in en om Joure gehuld in zijn donkerrode gewaad tegenkomen. Bagdro vertelt: ,,Het leven in Tibet is zwaar, de Chinese overheid heeft het land in 1949 bezet en gebruikt het land en haar natuur sindsdien voor haar eigen gewin (goud- en mineraalmijnen onder andere voor mobiele telefoons, houtkap en militair oefenterrein). Vanaf die tijd ligt ook het cultureel erfgoed en het politieke systeem van Tibet overhoop. In 1959 is er een grote opstand geweest en is de toenmalige spiritueel en politiek leider de Dalai Lama gevlucht naar India’’. Bagdro zelf is afkomstig uit een zeer arme familie en kreeg in 1986 permissie om monnik te mogen worden. In 1987 kreeg hij uit handen van een Amerikaans toerist het boek: My land, my people van de Dalai Lama en hoorde toen pas voor het eerst over de werkwijze van de Chinezen. Thuis werd daar, uit angst voor het Chinese regime, nooit over gesproken. Ook op scholen werd dit deel uit de geschiedenis niet behandeld. Dit boek opende de ogen van Bagdro en in 1988 stond hij aan de wieg van een groot protest in Lhasa (hoofdstad van Tibet). Na dit protest heeft hij een tijdje ondergedoken gezeten, maar zijn foto hing op elke straathoek en zijn familie liep gevaar omdat hij onvindbaar was. Hij heeft zich daarna vrijwillig gemeld bij de politie en is gevangen genomen. Wat hij toen in de gevangenis heeft meegemaakt heeft hij later opgeschreven in zijn eerste boek: Hell on Earth. 39 kilo licht en doodziek werd hij na drie jaar vrijgelaten. Veel van zijn medegevangen en vrienden overkwam hetzelfde en zijn vlak na vrijlating gestorven. Overlijden in gevangenissen was niet wenselijk, dit zou immers tot onderzoek en vragen leiden. In Tibet kon en wilde hij niet blijven en uiteindelijk is hij te voet via de bergen naar India gevlucht. Sinds die tijd legt Bagdro zich toe op het verspreiden van informatie over de Tibetaanse zaak. ,,Tot op de dag van vandaag lijdt Tibet en haar volk onder de onderdrukking van China, mensen staan machteloos en families moeten toekijken hoe er sinds 2009 al 144 mensen zichzelf in brand hebben gestoken als vorm van protest”, vertelt Bagdro. Hij heeft inmiddels zijn 16e boek af en hoopt met heel zijn hart dat Tibet ooit vrij zal zijn en hij terug kan keren en in contact te komen met zijn familie.

Wilt u het persoonlijke verhaal van Bagdro horen? U bent van harte welkom op vrijdag 19 augustus om 20.00 uur in de Bloemerstee, Ballingbuer 14 te Goingarijp. De entree is vrij en u mag een donatie doen, Bagdro en de andere monniken leven van giften. Zijn eerste boek ‘Hel op aarde’ is op die avond voor € 15,- (graag contant) te koop. De Bloemerstee biedt ruimte aan 100 personen, wilt u zeker zijn van een plaatsje? Stuur dan een email naar: marijkeveldman@home.nl.