Heropening oude haven Kuinre tijdens Open Monumentenweekend

Joure - De gerenoveerde oude haven van Kuinre wordt zondag 11 september om 11.00 uur in gebruik genomen. De openingshandeling vindt plaats tijdens het Open Monumentenweekend.

Ook wordt dan een nieuw informatiepaneel onthuld, zodat hedendaagse en toekomstige generaties blijvend worden herinnerd aan de tijd van de Zuiderzee en de inpoldering. Op het paneel is gekozen voor oude zwart-wit foto’s die een beeld geven van de situatie voor de Tweede Wereldoorlog toen Kuinre nog aan zee lag.

Op 11 september is ook Staatsbosbeheervrijwilliger Evert de Boer aanwezig om te vertellen over de roemruchte geschiedenis van Kuinre, zijn haven en de burcht.

De oude haven ligt op de grens van de gemeenten Noordoostpolder en Steenwijkerland en op de grens van de provincie Overijssel en Flevoland.

De renovatie kon worden uitgevoerd met behulp van de Buitenfonds van Staatsbosbeheer. Daarbij zijn twee nieuwe lichtwachtershuisjes gemaakt en is de houten rand rondom de basaltstenen hersteld. Ook is de fundering van de steiger verstevigd en is aan de overzijde een nieuw baken aangebracht.

Met dank aan de gevers via http://www.buitenfonds.nl/ hebben enkele anonieme en bekende organisaties zoals de: gemeente Steenwijkerland samen met plaatselijk belang Kuinre, café The Bottom uit Emmeloord en de Lionsclub Noordoostpolder de benodigde financiële middelen bijeengebracht.