Museum Joure giet tijdelijk weer koper in pand firma Keverling

JOURE - Museum Joure laat oude tijden herleven van de firma Keverling herleven door tijdens het Open Monumentenweekend op 10 en 11 september weer koper te gieten.

Beide dagen staan in het kader van de geschiedenis van de geelgieterij (kopergieterij) van de firma Keverling. Er zijn dan onder andere demonstraties van een kopergieter. De oude metaalwarenfabriek maakt nu deel uit van Museum Joure.

Op beide dagen vertellen de rondleiders van Museum Joure over dit bijzondere bedrijf, de verwevenheid met de andere Jouster ondernemers zoals Douwe Egberts en de klokkenindustrie en over de klokornamenten die hier gegoten werden.

De demonstraties geelgieten vormen het hoogtepunt van het weekend. Ieder uur wordt daarbij een object gegoten. Ook worden mallen gemaakt zoals dat vroeger gebeurde en hoe dat tegenwoordig gaat. Daarnaast is er iedere dag om 15.30 een concert door de Jouster fanfare op koperen instrumenten. Kinderen kunnen experimenteren met gipsgieten.

Het thema van Open Monumentendag is dit jaar iconen en symbolen. Het fabriekspand van Keverling zelf is al sinds jaar en dag een icoon van Joure. Daar werden in vroeger tijden scheepsbeslag, bouwbeslag zoals deurkrukken gegoten en ornamenten voor de klokkenindustrie gemaakt zoals van Vadertje Tijd tot de atlasfiguur.

Museum Joure zegt graag in contact te willen komen met mensen die zich nog goed kunnen herinneren hoe het er vroeger bij de geelgieterij van Keverling aan toe ging. ,,We roepen daarom (voormalige) omwonenden en mensen die vroeger bestellingen deden bij Keverling op om tijdens dit weekend naar het museum te komen. We leggen de verhalen graag vast.”

Tijdens het Open Monumentenweekend is Museum Joure op zaterdag en zondag geopend vanaf 11.00 uur. Het museum is tegen gereduceerd tarief toegankelijk. Entreekaartjes zijn de helft van de normale prijs. Zie www.museumjoure.nl/.