Brandweer Lemmer presenteert zich

LEMMER - De nieuwe brandweerkazerne bezichtigen, informatie krijgen over alle hulpdiensten en deelnemen aan diverse activiteiten. Het kan allemaal tijdens de open dag van Brandweer Lemmer op 3 september 2016.

De Brandweer Lemmer, voorheen Lemsterland waarbij ook Echten hoort, bestaat dit jaar 150 jaar. Om dit te vieren en tegelijkertijd de gloednieuwe kazerne aan de inwoners van Lemmer en omstreken te tonen, is er op zaterdag 3 september een feestelijke open dag.

"De nieuwe kazerne hebben we in juli van dit jaar in gebruik genomen," vertelt brandweerman Albert Ykema. "In de oude kazerne moesten we de spiegels van de auto's inklappen, nu hebben we veel meer ruimte. Het is prettig werken met de drie grote deuren, twee voor de auto's en één voor de boot. We laten ons nieuwe onderkomen dan ook graag zien aan de bevolking van Lemmer.

Op de open dag kan iedereen ervaren hoe de brandweer zich door de jaren heen heeft ontwikkeld. Er is een aantal prachtige oldtimers te bezichtigen. Met een ritje in een nieuwe wagen en het bezichtigen van de hoogwerker maken de mensen weer een sprong naar deze tijd. Een tent, ingericht als huiskamer, zal vol rook worden gezet. Mensen kunnen op deze manier ervaren hoe het is om niets te zien in een brandende woning.

Ook aan de kinderen is gedacht. Ze kunnen zich onder andere vermaken op een springkussen en 11 spelletjes doen. Wanneer ze deze spelletjes hebben afgerond, ontvangen ze een brandweerhelm. Andere hulpdiensten zoals de politie en de ambulance zijn ook aanwezig."

Bij Brandweer Fryslân werken ongeveer 1400 mensen. Zo'n 1200 personen doen dit op vrijwillige basis. "Dat ik brandweerman wilde worden, wist ik al heel jong," vervolgt Albert Ykema. "Nu ik woon en werk in Lemmer kon dit voornemen werkelijkheid worden. De eis die aan ons wordt gesteld, is namelijk dat we binnen enkele minuten ter plaatste moeten zijn en dat lukt niet wanneer je niet in de buurt bent.”

"Het blussen van branden is onze meest bekende taak maar wij doen veel meer. We rukken gemiddeld 90 keer per jaar uit. We gaan vaak het water op en assisteren bij alle ongevallen. Daarnaast hebben wij ook adviserende taken richting overheid en burgers. In verhouding komt brand blussen het minste voor. Mijn eerste taak als brandweerman was bijvoorbeeld een ongeval met twee dodelijke slachtoffers.”

"Ja, een brandweerman maakt veel mee. Op dit moment zijn we met 21 mensen bij de Brandweer Lemmer Echten, daar kunnen nog wel een paar bij. Om Manschap A te worden, moet je een avondopleiding van ongeveer twee jaar succesvol afronden. Je zit dan achterin de auto en mag alle handelingen verrichten die nodig zijn. Voor in de brandweerwagen zitten de chauffeur en de bevelvoerder, die ook hun eigen specifieke opleidingen hebben gehaald. Elke klus is bijzonder voor ons. Het redden van mensen en dieren is onze belangrijkste taak. Wanneer dat lukt, dan is dat fantastisch. Daar doen we het voor."

De brandweer van Lemmer heeft een eigen facebookpagina, waar iedereen voor meer informatie terecht kan.