Vijf transgenders op zoek naar liefde

JOURE - In de nieuwe EO-realityserie 'Love me Gender' worden vijf transgenders gevolgd bij hun zoektocht naar liefde. Ook Lisa Kuipers (22) uit Joure doet mee.

Er zijn veel obstakels die de vijf transgenders voor het vinden van liefde moeten overwinnen. Van eerlijk durven zeggen dat ze transgender zijn tot de vraag ‘Ben ik (nu) mannelijk of vrouwelijk genoeg?’. Een spannende zoektocht waarin ze vaak vooral zichzelf tegenkomen en geconfronteerd worden met de vooroordelen van de maatschappij. Zijn ze klaar voor de liefde en is de liefde klaar voor hen?

In zes afleveringen worden Jennifer (31), BeyonG (30), Lisa (22), Jason (25) en René (27) gevolgd. Alle vijf zijn ze op zoek naar liefde: een echte relatie met iemand, maar ook de acceptatie van mensen dichtbij. Lisa: ,,Elk mens verdient liefde. Ik hoef niet per se gelijk een relatie, ik zoek gewoon liefde. Net als iedereen.’’

Lisa deed vier jaar geleden al haar verhaal aan de Jouster Courant. Lisa is geboren als Douwe. Een jongen in Heerenveen naar school ging en alles voor zijn zangcarrière over had. ,,Dat ik homo was, daar was ik al snel achter. Toen ik dat op mijn veertiende vertelde aan mijn ouders kwam dat niet als een verrassing. Later ging ik me als meisje kleden in huis. Niemand in de buitenwereld wist dat ik mij zo voelde. Alleen mijn familie kende dit geheim’’, vertelde ze toen.

De kandidaten vinden herkenning en steun in elkaars verhalen. Want met struggles, afwijzing en vooroordelen hebben ze allemaal dagelijks te maken. Voor elk van deze vijf transgenders geldt dat ze een grote worsteling hebben doorgemaakt, met vaak veel veroordeling, uitsluiting en afwijzing. Soms zelfs van mensen die ze het meest liefhebben.

Eindredacteur Herman Wegter (EO): ,,Ik ben heel blij dat we dit programma als EO maken. Veel mensen hebben direct een mening over transgenders. Met dit programma willen we geen mening hebben, maar gewoon naast ze gaan zitten en met ze meeleven. We hopen dat de kijker daardoor een beetje kan voelen hoe het is om als transgender op zoek naar liefde te zijn.’’ Love me Gender is vanaf 13 september elke dinsdag om 20.30 uur op NPO 3.