Concordia wil ONHK-titel

JOURE - Harmonie orkest Concordia uit Joure doet zaterdag 5 november mee aan het eerste Open Nederlands Kampioenschap voor harmonieorkesten (ONHK) in De Lawei in Drachten.

Voorzitter Stijn Pollmann verheugt zich op het optreden met het 55 leden tellende orkest op het podium van theater De Lawei. De vierde divisie waarin de Jousters uitkomen is de sterkst bezette divisie van het kampioenschap met vijf deelnemers. ‘Het is leuk om je te meten met anderen. Iedereen speelt hetzelfde stuk en dat kun je dan goed vergelijken. Zo’n kampioenschap is weer eens wat anders dan een gewoon concours waarbij je twee werken speelt. Het mooie van een gewoon concours is wel dat je ook een vrij werk kunt spelen. Nu heb je een verplicht werk en dan ben je klaar.’

Dat verplichte werk in de vierde divisie is Suite Provencale van componist Jan Van der Roost. Over de schoonheid van dit werk zijn de meningen binnen het orkest verdeeld. ‘De helft vindt het mooi, een kwart begint het steeds mooier te vinden en anderen wil het maar niet boeien’, vertelt Pollmann. Dirigent Lieuwe de Jong is echter enthousiast over het werk waarop de vijf deelnemers zich kunnen uitleven. Alle secties van het orkest moeten vol aan de bak in de Suite. ‘Het is wel op ons niveau. We stoppen er ook heel veel energie in. We gaan echt voor dit stuk.’ Pollmann maakt er geen geheim van dat Concordia voor de titel gaat. ‘Als je aan een kampioenschap meedoet, moet je daar ook voor gaan. Wij vinden het mooi dat het Nederlands kampioenschap er is, het is iets nieuws voor ons. Wij kijken er ontzettend naar uit.’ De overige orkesten in de vierde divisie zijn: De Vrienenkring uit Well (L), Harmonie Leek, Harmoniekapel Crescendo Noordwijk en Stedelijke Harmonie Dockum.

Binnen de harmonie, fanfare en brassbandwereld ontbrak altijd nog een Nederlands kampioenschap voor harmonieorkesten. De Nederlandse Fanfare kampioenschappen en het Nederlands Brassband Kampioenschap zijn al gevestigde evenementen. De Organisatie voor Muziekverenigingen Fryslân (OMF) heeft het voortouw genomen om deze competitie van de grond te tillen, nadat landelijke initiatieven waren mislukt. De eerste zaterdag in november wordt de datum en De Lawei de vaste speellocatie voor de titelstrijd.

‘Naast alle kampioenschappen die regelmatig in het land worden gehouden is het te gek voor woorden dat het er nog niet was voor harmonieorkesten’, zegt Sneker Bob Reek, voorzitter van de stichting ONHK. Johan Meesters uit Tijnje, voorzitter van de OMF, hoopt in navolging van de Nederlandse brassband en fanfarekampioenschappen ook op een mooie toekomst voor de NK voor harmonieorkesten.

Cees Walinga