Eerste energieneutrale woning in Joure klaar

JOURE - De 32 energiezuinige huurwoningen aan de Uilke Boonstralaan en Waling Dijkstrastraat zijn klaar. Mevrouw van der Zee is de eerste bewoonster.

Accolade zette haar in het zonnetje met een tas vol lokale producten van De Streekboer. Accolade vernieuwde het gebied in de wijk Blaauwhof. Voorheen stonden hier 42 verouderde kleine seniorenwoningen. Deze zijn in mei gesloopt. Van der Zee woonde hier, en keert nu terug naar haar vertrouwde buurt. Net als een paar bevriende buurvrouwen. Ze gaan niet naast elkaar wonen. ‘We wilden alle drie een hoekhuisje’, vertelt ze. ‘Ik houd van ruimte om me heen. Hier heb ik een fijn uitzicht met veel bomen en groen.’ Ze is blij met haar nieuwe plek: ‘Ik vind het een leuk huis. En dat de woning extra energiezuinig is, lijkt me heel prettig wonen.’

De huurwoningen hebben twee of drie slaapkamers. Het zijn allemaal ‘Nul-op- de-meterwoningen’. Dit betekent dat een woning net zoveel energie oplevert, als gemiddeld nodig is. Verder is bij drie huurwoningen slapen en douchen op de begane grond mogelijk. Deze woningen hebben hiervoor een speciale aanbouw. Aan de Pastorielaan bouwt de corporatie acht koopwoningen. Deze zijn eind december klaar. Voor alle huur- en koopwoningen is een bewoner gevonden.