Warringers in Concert, Warringers met Johan & Johan

JOURE - Een concert van een shantykoor met een kerkorgelspeler en een verhalenverteller, wat voor een concert moet dat opleveren. De Warringers hebben het bedacht en uitgevoerd, samen met Johan Bijhold en Johan Veenstra.

Het is voor de bezoeker genieten geworden. Het idee van jaren terug is voor de tweede keer werkelijkheid geworden in de doopsgezinde kerk van Joure. Gezocht is naar een nieuwe mix van koorzang, verhaal, en muziek. Dit keer is de mix gevonden met pianist Johan Bijhold en schrijver, columnist en verteller Johan Veenstra. Gedrieën hebben ze voor een boeiende middag gezorgd waar de aanwezigen best nog wel eens over zullen napraten.

Rond de klok van half drie zetten de warringers in met een enthousiasme dat zijn weerga niet kent. Het zet meteen wel de toon van de middag. Het moet gaan ‘knallen’, als je die term in de kerk mag gebruiken. Het klinkt nu alleen niet van de kansel. Vol elan wordt gezongen en pas dan merk je hoe mooi het klinkt in deze kerk zonder gebruik te maken van versterkende apparatuur. Naast bekende nummers brengt het koor ook enkele nieuwe nummers.

De samenstelling van het repertoire is belangrijk, het roept op de één of andere manier een bepaalde sfeer op.

Intussen zit Johan Bijhold al in spanning op zijn stoeltje te wippen. Hij moet straks het machtige kerkorgel bespelen. Maar nog spannender is om bij het klavier van het orgel te komen. Dat bevindt zich ver boven de mensen verheven, alleen bereikbaar met een eng smal en steil trapje. Het gaat goed en Johan laat de bezoeker genieten van alle mogelijkheden die een kerkorgel, dit kerkorgel bezit. In volkomen ‘stilte’ luisteren de bezoekers naar de melodieën. Stil is het zeker niet, want dat er geluid uit die machtige orgelpijpen kan komen is nu wel duidelijk. Na de pauze heeft Johan ons ook nog even laten genieten van zijn pianospel.

Johan Veenstra zit in alle rust, een schrijver betaamd, te luisteren en denkt “Straks ik, ik moet tegen al dit geweld een machtig verhaal neerzetten”. Het is hem zeker gelukt. Binnen no-time heeft ook deze Johan iedereen aan zijn lippen hangen. Op z’n Stellingwerfs verwoordt hij smaakvol de verhalen die hem op straat door buurtbewoners zijn verteld. Ooit heeft hij ze opgeschreven en middels meerdere boeken uitgegeven. Nu verteld hij. Vanmiddag zijn het vierverhalen, de één nog smeuïger dan de ander. Maar zo verschillend en zo herkenbaar. Je beleeft het verhaal in je eigen fantasie. En dat is mooi.

Met koorzang, orgelmuziek en verhalen is zo’n middag zomaar voorbij. Als rustpuntje in deze wervelende show is daar de pauze met gratis koffie of thee voor de bezoekers.

De Warringers kunnen terugzien op een geslaagde middag en bereiden zich zeker voor om de droom voor een derde keer waar te maken. De datum zal dan zijn 5 november 2017, de plaats de doopsgezinde kerk, maar hoe de mix eruit zal zien is nog ene vraagteken.