IJs proeven tijdens FutureProef

SINT NICOLAASGA - Scholieren van het Zuyderzee Lyceum hebben afgelopen week een bezoek gebracht aan ijsfabriek Holiday Ice in Sint Nicolaasga. Zij bezochten het bedrijf in het kader van FutureProef: de Week van de Levensmiddelenindustrie. De Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) organiseert dit initiatief om jongeren met een interesse in techniek te stimuleren een opleiding in deze richting te kiezen.

Het is het tweede jaar dat Futureproef plaatsvindt en Holiday Ice is opnieuw deelnemer van deze bijzondere week. Bart Hakbijl, operationeel directeur bij het bedrijf, omarmt het initiatief van de FNLI: ,,Er dreigt een tekort aan (technisch) personeel in de voedingsindustrie. Op deze manier kunnen scholieren alvast een idee krijgen wat de sector hen te bieden heeft”. Na een korte presentatie over het bedrijf zijn de leerlingen getrakteerd op een rondleiding door de ijsfabriek. De jongeren, maar ook hun begeleiders, keken hun ogen uit en waren zichtbaar onder de indruk van de overweldigende machinerie: ,,Ongelooflijk dat er zoveel komt kijken bij het maken van een doos ijsjes voor de supermarkt”. Na een demonstratie in het maken van ijs, is het bezoek afgesloten met een korte smaaktest en tot groot genoegen van de scholieren én docenten: een proeverij van ijsjes. Extra bijzonder was dat de geproefde ijsjes niet in Nederland te koop zijn, maar door Holiday Ice elders in de wereld vermarkt worden. De leerlingen zijn het er unaniem over eens: deze ijsjes mogen ook best in de Nederlandse winkels liggen.

FutureProef is een initiatief van de FNLI, in samenwerking met de Stichting Opleidings- en ontwikkelingsfonds Levensmiddelenindustrie (SOL). De SOL ondersteunt en adviseert branches, bedrijven en werknemers in de levensmiddelenindustrie op het gebied van personeelsontwikkeling, scholing en subsidies.

FutureProef 2016 wordt georganiseerd in samenwerking met Dutch Agri Food Week, waarin voedsel, voedselinnovatie en voedselproductie centraal staan. En Innexus: het samenwerkingsverband van bedrijven werkzaam in de foodsector gevestigd in Noord-Nederland.