Op zoek naar filmpareltjes

JOURE - Het Historisch werkverband Skarsterlân (HWS) en het Filmhuis werken 26 november samen om oude films van Joure en omstreken te ontdekken. ’s Middags kan iedereen ‘een blik op beeld’ werpen op het Binnenplak van Museum Joure.

Alle oude films van alle formaten (8mm films, super8 films, 16mm films en diverse videosystemen) kunnen worden bekeken. Medewerkers van het Fries Film Archief zijn aanwezig om de historische waarde van het meegebrachte film- of videomateriaal te beoordelen. ,,We hopen natuurlijk dat er een film tussen zit die van grote historische waarde is’’, vertelt Henk Hoekstra van HWS. ,,Maar het is vooral een kans voor mensen om zelf hun oude films weer eens te bekijken. Want vaak weet je niet meer wat erop staat omdat er geen afspeel mogelijkheid meer is.’’

Zaterdagavond is er een bijzondere voorstelling van historisch filmmateriaal van Joure. Voor de pauze wordt de dorpsfilm van Joure uit 1949 vertoond. De film geeft een mooi inkijkje van toen met beelden vanuit de Jouster Toer, het verenigingsleven en de middenstand. De film is een paar jaar geleden ook al vertoond in de Doopsgezinde kerk. Na de pauze volgen hoogtepunten uit de historie van Oskar TV, de Jouster lokale omroep die tussen 1986 en 2007 duizenden uren televisie heeft gemaakt.

Om te voorkomen dat waardevol film- en videomateriaal verloren gaat, is het Fries Film Archief in 2012 begonnen met het organiseren van Blik op Beeld-dagen. Oude beelden, vaak unieke tijdsdocumenten, worden verzameld en opnieuw een podium gegeven. Friese musea maken dankbaar gebruik van de rijke collectie van het Fries Film Archief, die inmiddels meer dan 10.000 films van Fryslân bevat. Ook Museum Joure is zich bewust van de waarde van historisch filmmateriaal en ondersteunt het filmarchief daarom bij deze inzamelingsmiddag.

Op 26 november van 14.00 uur tot en met 17.00 uur is op het Binnenplak van Museum Joure de inzameling van film-/videomateriaal. De toegang is gratis. Van 19.30 uur tot en met 21.30 uur (inloop vanaf 19.00 uur) is in Partycentrum & Zalencentrum ’t Haske de vertoning Historisch filmmateriaal Joure. De toegang is vijf euro per persoon.

Brenda van Olphen