Ingezonden brief | Hoeveel (dodelijke) ongelukken volgen er nog bij Knooppunt Joure?

Joure - Het zoveelste zware ongeluk vanuit Sneek op de A7 bij knooppunt Joure was vorige week een feit. Ook ik ben exact drie jaar geleden betrokken geraakt bij een zwaar ongeval door iemand die niet oplette en ondervind daar tot op de dag van vandaag forse last van.

Revalideren moet nog elke week helaas. Mijn leven (en dat van mijn gezin) is sinds het ongeluk volledig anders geworden. Gelukkig kan ik het nog navertellen, dat is niet iedereen gegund. Waarom doet wegbeheerder Rijkswaterstaat niets aan veiligheid en het voorkomen van ongelukken?! Sinds mijn ongeluk(en overigens ook vele jaren hiervoor) is er qua veiligheid helemaal niets gedaan ter plekke.Wel zijn er helaas vele zware (dodelijke) ongelukken geweest. Nog een jaar wachten en dan zijn we er hopelijk van verlost maar tot die tijd is het toch niet zo moeilijk om iedere ochtend- en avondspits een matrixbord / tekstkar net voorbij Joure-West te plaatsen waardoor de mede-weggebruiker geattendeerd wordt op de levensgevaarlijke situatie die er aan komt (op enkele vrijdagen in de zomer kon dat ’s middags ook!). Het kleine gele bordje dat er nu staat is duidelijk niet voldoende om de appende, facebook kijkende, telefonerende, slapende ‘chauffeur’ te wijzen op dit levensgevaarlijke kruispunt.

In de randstad was hier al vele jaren eerder sprake geweest van filedetectie maar dat wil de wegbeheerder hier blijkbaar niet. Waarom er dan wel twee vooral ‘werkloze’ filedetectieborden bij Heerenveen staan in de richting van Joure is mij al jaren een raadsel.. Nu nog investeren in filedetectie vanuit Sneek, met de definitieve oplossing in zicht, is vast te duur (aan de andere kant hoeveel is een mensenleven waard?). Een (simpele) goedkope ingreep is wel bittere noodzaak blijkt elke week weer. Dus Rijkswaterstaat pak je verantwoordelijkheid en DOE IETS! Misschien wordt daarmee voorkomen dat er nog veel meer slachtoffers vallen en families & gezinnen ontwricht worden door dit levensgevaarlijke knooppunt.

Arjen Kuijt