Oeral Thús weer thuis in Kolk

JOURE - De Oeral Thús wordt vrijdag 2 december weer vanaf de Zijlroede over de Tolhuisbrug de Kolk in getakeld en de zaterdag daarna zal het skûtsje weer met de led verlichting opgetuigd worden. Vorig jaar was dit niet mogelijk vanwege de bouw van de nieuwe Tolhuisbrug. De komende wintermaanden zal het silhouet van het skûtsje weer met de verlichting te bewonderen zijn. De bemanning van het skûtsje en leden van buurtvereniging Roun e Kolk spanning zich hiervoor in.

Het silhouet van het skûtsje is ook overigens een onderwerp van gesprek en discussie. Met de nieuwe regelgeving binnen de SKS wordt voor ieder skûtsje vastgesteld hoeveel vierkante meter grootzeil er gevoerd mag worden maar ook wordt voor alle skûtsjes het silhouet vastgesteld. Deze twee regels hebben tot gevolg dat de Oeral Thús niet haar maximale oppervlakte grootzeil zal kunnen voeren in verband met een beperking in de hijshoogte langs de mast. Het ziet ernaar uit dat het bestuur van de SKS zich in de besluitvorming rond dit onderwerp verschuilt achter de door haar ingestelde commissie en dat gaat problemen opleveren.

Er wordt nog gezocht naar twee bemanningsleden. Ervaring is niet vereist maar wel een sterke motivatie. De ervaring kan in de trainingen worden opgedaan. Liefhebbers kunnen zich melden via de website: www.jousterskutsje.nl