Joure telt met XXL kalender af naar kerst

JOURE - Voor de Doopsgezinde kerk in Joure staat tijdelijk de grootste adventskalender van Nederland. Vanaf zondag 27 november tot en met 24 december zal elke dag een vakje van de 6 bij 5 meter grote kalender worden geopend.

Sjouke Visser is vanaf het begin betrokken geweest bij het adventskalenderproject en zit in de kerkraad van de Doopsgezinde kerk. Hij vertelt dat het idee is ontstaan door iemand binnen de gemeente die in Duitsland een soortgelijke kalender zag staan. ,,Dat was zo’n vijf jaar terug. Wij zijn aan het bedenken geweest, gingen kijken of het financieel en technisch haalbaar was en zo werd het idee steeds concreter. Begin dit jaar is de knoop doorgehakt, zijn we ervoor gegaan en nu staat de kalender er.”

De gedachte achter het project is om het kerstidee toegankelijker te maken en om een keer op een andere manier naar buiten te treden. ,,We richten ons voornamelijk op kinderen, maar we merken dat ouderen het ook leuk vinden. We willen het kerstverhaal op een andere manier de wereld in brengen.” Visser hoopt met deze manier het verhaal wat toegankelijk te maken en hoopt dat veel mensen gaan kijken.

In totaal zijn er vier verhalen geschreven die in vier werken worden verteld. Het eerste verhaal gaat over Sinterklaas, de andere drie zijn kerstverhalen. Achter elk vakje zit een illustratie of foto. ,,Die illustraties zijn gemaakt door vier kunstenaars en ook de verhalen zijn zelf bedacht. Binnen onze kerkkring hebben we heel wat talenten rondlopen die mooie verhalen kunnen schrijven.”

,,Kinderen kunnen ook meedoen. Zij kunnen een kopie van de kalender ophalen bij de kerk en kunnen dan stickers verzamelen. Ze krijgen niet gelijk alle stickers mee, maar kunnen die in de aankomende vier weken op zaterdag of zondag bij de kerk komen ophalen.” 24 december is de grote finaledag. Dan is in de kerk, net als elk jaar, het kinderkerstfeest. Alle verhalen van de kalender worden dan nog eens verteld en kinderen kunnen de allerlaatste grote sticker ophalen.

Mieke van Veen